Az új tévékhez már beszélni fogunk

TV-újdonságok a CES-en, super OLED TV, Samsung
Vágólapra másolva!
A Las Vegas-i kütyüexpó felhozatala alapján 2012 a tévé forradalmának éve lesz: a legújabb okostelevíziókról már nem csupán a Facebookot és a YouTube-ot lehet majd elérni, de felismerik használójuk hangját, távirányító helyett pedig puszta kézzel lehet rajtuk csatornát váltani a kanapén fekve. Nemsokára a számítógép helyett újra a tévé lehet a háztartás digitális központja,amelyet ugyanúgy lehet fejleszteni, mint egy PC-t.
Vágólapra másolva!

Bár manapság az emberek már sokkal hamarabb hajlandóak újra cserélni meglévő tévéiket, televízió magas ára miatt még most is tartós használatra szánt eszköznek számít. Senki sem akarja egy-két évente újra cserélni az esetleg nem sokkal korábban még csúcsmodellként megvásárolt készüléket.

Utólag is fejleszthető az új okostévé

Erre a problémára kínál elvileg megoldást 2012-es okostelevízióival a Samsung: a cég megoldotta, hogy a tévéit ugyanúgy fejleszteni lehessen, mint egy számítógép hardverét. Bár a tévék egyik legfontosabb egységét, magát a folyadékkristályos vagy plazmaképernyőt természetesen nem lehet utólag fejlettebb típusra cserélni, a televíziókat saját szabványú kártyafoglalattal szerelik fel.

Forrás: Samsung
A Samsung tévé szupervékony kávában mozgásérzékelő kamera bújik meg

Az Evolution Kit névre keresztelt csatlakozón keresztül utólag megvásárolható modulokkal lehet majd fejleszteni a képfeldolgozó egységet és a készülék okostévés funkcióit is. Az új, nagyobb teljesítményű, akár kétmagos helyett négymagos lapkával szerelt hardvermodulokat megvásárolva gyorsabb működés vagy új funkciók aktiválhatóak majd a meglévő készülékeken. Az első upgrade-kártyákat jövőre tervezi piacra dobni a vállalat, legújabb okostévéjéban ugyanis egy nagyteljesítményű, kétmagos lapka dolgozik, ami a jelenlegi felső kategóriának számít, és akár egyidejűleg több alkalmazás futtatását is lehetővé teszi.

Nem kell többé távirányítóval bénázni

Jelenleg ritka extra funkciónak számít, de a közeljövőben a tévék megszokott alkatrésze lesz a beépített webkamera. Ezen keresztül nem csak Skype-videohívásokat lehet bonyolítani az okostévék előtt ülve, hanem a távirányítót is kiválthatja. A Samsung felső kategóriás tévéinek mindegyikét felszereli majd a digitális szemmel, gy a készülékek automatikusan fel fogják ismerni, hogy ki ül előttük, és ennek megfelelően más-más szolgáltatásokat kínálnak a szülőknek és a rajzfilmekre vagy játékra vágyó gyereknek.

Az integrált kamera és mikrofon segítségével a készülékeket a Kinect hasonlóan mozdulatparancsokkal vagy akár beszéddel is vezérelhetik majd tulajdonosaik. Ez nem a hangerőszabályzást vagy a csatornaváltást, hanem az okostévés applikációk használatát teszi könnyebbé. Hagyományos távirányítóval ugyanis kínszenvedés volt a Facebook vagy a YouTube menüpontjai között ugrálni, vagy szövegeket begépelni.

Forrás: LG
Elődeinél vékonyabb és szebb képe van az OLED-tévének, de nagyon drága

Az új - kivétel nélkül 3D-megjelenítésre is alkalmas - tévéken egyszerűen, természetes kézmozdulatokkal lehet majd görgetni a honlapokon vagy klikkelni ikonokra, a gépelés helyett pedig elég lesz elmondani a készüléknek a begépelendő szöveget. Elvileg a tévék nem fogják félreérteni a szobában folyó csevegést, a hangfelismerés ugyanis csak akkor aktiválódik, ha a "Hi, tv!" kifejezést mondják ki előttük. A dél-koreai gyártó okostévéi egyelőre az angol nyelvvel boldogulnak, a cég hazai képviselete szerint magyarul az idén még nem fognak érteni, de a később ezt a szolgáltatást is hozzájuk lehet majd fejleszteni. A hang-, és gesztusvezérlés más gyártók készülékeiben is jelen lesz, az LG és a Lenovo is bemutatott Las Vegasban ilyen szolgáltatásokat nyújtó televíziókat, de az LG nem beépített, hanem a készülékhez csatolható kamerát használ.

Az OLED az új szupertévé

Az LCD-, és plazmatévék mellett a Samsung és az LG is előrukkolt újfajta technológiát használó készülékekkel. Az OLED-tévékben szerves fénykibocsátó diódák szolgáltatják a képet. Ezek a tévék még a szupervékony ledes LCD-tévéknél is vékonyabbak - az LG modellje csupán 5 milliméter vastag - , képminőségük pedig mindkét típusnál jobb.

Az OLED-tévék a plazmákhoz hasonlóan háttérvilágítás nélkül működnek, így a sötét jelenetek valós színekkel jelennek meg rajtuk, és kontrasztjuk is szebb az LCD-knél, fogyasztásuk pedig alacsonyabb mindkét másik technológiánál. Az OLED-tévék válaszideje is sokkal jobb az LCD-knél, így sportközvetítés vagy videojáték esetén sem lehet tapasztalni semmilyen elmosódást.

Forrás: AFP/Ethan Miller
Az LG mellett a Samsung is lát jövőt az OLED-tévékben

A horribilis gyártási költségek miatt OLED-tévéből eddig csak kisképernyős modellek készültek, a két dél-koreai gyártó azonban az idén már 55 colos, vagyis 140 centiméteres képátlójú modellt mutatott be. Az új OLED-tévék árai még nem ismertek, de valószínűleg jócskán egymillió forint feletti árcímke lesz ezeken a modelleken, így jó darabig még nem válhatnak az LCD-, és plazmatévék komoly riválisaivá.

Tovább növelik a HD-felbontást

Komoly lehetőségek rejlenek még a hagyományos LCD-képernyőkben is: a Sony, a Panasonic és a Toshiba is bemutatta HD-tévéinek továbbfejlesztett változatát, amelyek a standard full-HD 1920x1080 pixeles felbontásánál részletesebb, 3,840 x 2,160 pixeles képet tudnak megjeleníteni. Ez csaknem hatmillióval több képpont megjelenítését jelenti, ami azonos képméret mellett sokkal részletesebb, valósághűbb képet eredményez.

Az extra nagy felbontású tévék forradalma is még évekig váratni fog magára, egyelőre nem lehet kereskedelmi forgalomban ilyen részletességű filmeket elérni, bár a Facebook alapítójának történetét feldolgozó, A közösségi háló című filmet már ilyen szabványban vették fel.

Megszokott lesz az internetes tévé

A Samsung elképzelései szerint nemsokára újból a tévé lesz a nappalik központja, noha sok háztartásban ezt a tisztet jelenleg a számítógép tölti be. Ehhez arra van szükség, hogy a televíziókat részben számítógéppé alakítsák át, az okostévés funkciókat pedig okostelefonokhoz és táblagépekéhez hasonló teljesítményt nyújtó lapkák szolgálják ki.

Problémákat okozhat azonban az, hogy hiányzik egyelőre az egységes platform az okostévékről: egyelőre sem a Google, sem a Microsoft vagy az Apple nem volt képes megvetni a lábát ebben a szegmensben, a tévégyártók saját szoftveres platformokat alkalmaznak készülékeiken. Ez leginkább a fejlesztők dolgát nehezíti meg, hiszen nekik külön-külön kell elkészíteniük applikációikat minden egyes márka készülékeihez. A helyzet a vásárlók számára sem kedvező, mert lehet, hogy az egyik márkán megismert program a másik gyártó készülékén nem lesz elérhető, az appok kínálata jelentősen eltérhet gyártónként.