Felfüggesztették az internetes kalózok elleni amerikai törvényalkotást

Vágólapra másolva!
Határozatlan időre felfüggesztette az Egyesült Államok kongresszusa az internetes kalózkodás elleni SOPA és PIPA törvények kidolgozását.
Vágólapra másolva!

Határozatlan időre felfüggesztette az amerikai kongresszus az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak ellenük. A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabálytervezet megalkotásával a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) törvénytervezetével pedig a szenátus. A törvénytervezetek támogatói szerint a filmekhez és zeneművekhez való jogosulatlan hozzáférés évente sok milliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, az ellenzők szerint viszont a tervezett szabályozás az internet cenzúrázásához vezethet, és megbéníthatja az innovációt.

Több elemzés szerint a fejlemény a Szilícium-völgy győzelmét jelenti Hollywood felett. A felfüggesztett jogszabálytervezetek egyébként az internetes kalózok mellett a gyógyszerek és az autóalkatrészek hamisítóival szemben is megkönnyítenék a hatósági fellépést. Szerdán, a törvénytervezetek elleni tiltakozás napján leállt a Wikipedia angol nyelvű, valamint több ezer más internetes cég összes szolgáltatása, a Google pedig 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg a petíciójához. Egyetlen nap leforgása alatt legkevesebb hat szenátor visszakozott a PIPA támogatásától.

A törvénytervezetek további kidolgozásának felfüggesztését pénteken a szenátus részéről Harry Reid, a demokrata többség vezetője, a képviselőház nevében pedig Lamar Smith, a ház jogi bizottságának elnöke jelentette be.