Szókiegészítője miatt büntették meg a Google-t

Vágólapra másolva!
Egy francia bíróság tizenhatmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a Google-ra, mert a kereső szókiegészítő funkciója egy helyi biztosítótársaság nevét automatikusan kiegészítette a "szélhámos" kifejezéssel.
Vágólapra másolva!

A Forbes amerikai üzleti lap szerint a Google-t egy francia biztosítótársaság, a Lyonnaise de Garantie perelte be. A társaság azt találta problémásnak, hogy a cég nevének első karaktereit leütve a Google kereső kifejezéskiegésztő funkciója automatikusan felkínálta a vállalat nevét a "szélhámos" szó francia megfelelőjével ("escroc").

A keresőcég szerint a Google kereső algoritmusának működése rontja a cég hitelét, és többször is sikertelenül próbálták meg elérni a Google-nál azt, hogy távolítsa el a kifejezést az AutoComplete funkcióból. A keresőcég arra hivatkozott, hogy algoritmusa webes keresések és egyéb adatokból automatikusan állítja elő az automatikus kiegészítésben megjelenő kifejezéseket, azt semmilyen módon nem manipulálják.

A bíróság rendelkezése nyomán azonban a keresőcég végül mégis eltávolította a kifejezést a keresőjéből, és a cégnek tizenhatmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést is kell fizetnie a biztosítónak okozott károkért.