Az olcsó ultrabook is drága a magyar pénztárcának

ultrabook acer aspire
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk az Acer jutányos árú pengevékony noteszgépét, amely mintegy százezer forinttal kerül kevesebbe egy tipikus ultrabooknál, néhány kompromisszum árán. Az Aspire S3-as jó választás lehet bárkinek, aki egy MacBook Airhez hasonlóan extra mobilis számítógépet szeretne jutányos áron, de az átlagmagyar pénztárcájához viszonyítva még ez is túl drága.
Vágólapra másolva!

Szeretne egy olyan számítógépet, amely nagyjából olyan vastag, mint egy spirálfüzet, könnyű súlya miatt nem húzza le nagyon a táskát, és bekapcsolás után gyakorlatilag rögtön használható, és nem kell állandóan tölteni? Gyakorlatilag ezeknek az ismérveknek felel meg az Apple MacBook Airje, amelynek windowsos klónjai, az ultrabookok itthon mostanság indultak hódító útjukra.

Karácsony előtt az egyik első, hivatalosan még nem is ultrabooknak nevezett, borsos árú Samsung noteszgépet már kipróbáltuk, ezúttal a jóval olcsóbb, hivatalosan is ultrabooknak számító Acer Aspire S3-as géppel szereztünk tapasztalatokat. A közel négyszázezer forintos Samsung Series 9-hoz képest a ultravékony Aspire árcímkéjén kétszáznegyvenezer forintos ár szerepel.

Forrás: Hartl Nagy Tamás [origo]
Ölbe termett méretű és tömegű az ultrabook

Ésszerű kompromisszumokat kínál

Hogyan lehet ennyivel olcsóbb egyik ultravékony gép a másiknál? Bizonyos kompromisszumok árán: az Aspire S3-as általunk is tesztelt, olcsóbb változatában például nem a legmodernebb SSD-meghajtó, hanem hagyományos merevlemez dolgozik, igaz, ez kiegészül egy húsz gigabájtos flashmemóriával. Ez utóbbira kerülnek a rendszer gyakran használt fájljai, mivel ennek tartalmát a hardveregységek gyorsabban képesek kiolvasni a winchesternél.

Az Acer hazai képviseleténél elmondták, hogy a 320 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell akkumulátoros üzemideje nagyjából egy-másfél órával rövidebb az SSD-vel szerelt típusnál. Ezen kívül a nagy méretű fájlok - filmek, zenék - másolása is lassabban megy végbe ezen, ahogy az korábbi cikkünkből is kiderül. Az alaplapra integrált, gyorsítótárként funkcionáló flashmemória azonban jótékony hatással van a teljesítményre, hidegindítást követően az S3-as gép méréseink szerint 30 másodperc alatt startolt el, mivel a gép olcsóbb változata is tartalmazza az Intel gyorsindító technológiáját. Bár mozgó alkatrészei miatt a merevlemez működés közben kissé zúg a teljesen hangtalanul működő SSD-vel szemben, a noteszgépes winchesterek által kibocsátott zaj elenyésző, még az esti csendben sem hat zavaróul.

Forrás: Hartl Nagy Tamás [origo]
Pengevékony a kivitel, nem foglal sok helyet a táskában

Ezt vállalható kompromisszumnak tartjuk főleg annak tükrében, hogy az ultrabookokat már ellátták egy olyan gyorsindító technológiával, amelynek köszönhetően nem kell minden alkalommal leállítani és elindítani a Windowst, elég lehajtani a képernyőt, és a gép minimális fogyasztású alvó módba kerül. Ha újból szükség van rá, a mesterséges álomból gépház széthajtása után egy-két másodperccel fel is éled. Bár az Intel előírásai szerint egy ultrabooknak legalább öt órás üzemidőt kell biztosítania egyetlen töltéssel, az Aspire A3 szokásos terheléses tesztünk alatt - amely során wifin keresztül folyamatosan YouTube-klipeket játszatunk le a géppel - már négy óra után lemerült. Az öt órás üzem valószínűleg csak az SSD-vel szerelt modell, vagy intenzív wifihasználat nélkül teljesül.

Nem játékgép, de gyors

Ahogy a legutóbbi Samsung ultrabook, az Acer Aspire S3-as sem egy játékgép, csak a régebbi játékokat lehet futtatni rajta, ám a belsejében lévő Intel Core i5-ös processzor és a beépített HD 3000-es grafikus lapka a négy gigabájt memóriával kiegészülve minden más feladatot gyorsan elvégez. A videók lejátszása ezen a gépen biztos nem szaggat, az alkalmazások fürgén indulnak, és a teljesítmény akár videovágáshoz is elegendő.

A másfél kilogrammnál is könnyebb S3-as beépített képernyője 13,3 colos, és átlagos, 1366x768 pixeles felbontású, kivitele pedig fényes, ami egy hurcolós noteszgépnél nem túl jó választás, mert nagyon tükröződik - márpedig egy repülőtéren vagy kávézőban nem lehet elhúzni a függönyöket vagy lekapcsolni a villanyt. DVD-meghajtót ezen a gépen is hiába keresnénk, aki lemezről szeretne telepíteni valamit az ultrabookra, annak egy külső, USB-s meghajtót kell beszereznie. A vékony gépet HDMI-csatlakozón keresztül egyszerűen lehet tévére kötni, ezen kívül azonbak csak egyetlen fülhallgató-csatlakozó, és két darab USB-port található rajta, ez utóbbiak azonban még csak a 2.0-s szabványúak, ami egy új konfiguráció esetében már negatívumnak számít.

A gép óriási touchpadjét nagyon kényelmes használni, a billentyűzetével azonban egyáltalán nem voltunk megelégedve. A szigetes elrendezésű billentyűkön ugyan kényelmesen lehet gépelni, de a kurzormozgató nyílgombok olyan aprók, hogy még egy szövegszerkesztőben is kényelmetlen ezek segítségével mozogni a sorok között. Nem volt jó választás azt sem, hogy az Enter-gomb megszokott helyébe ékelték az ű karakter gombját.

Forrás: Hartl Nagy Tamás [origo]
Túl kicsik az S3-as kurzormozgató gombjai, pedig nem csak játékhoz kellenek. Az Enterbe ékelt ű betű is zavaró.

Az Acer Aspire S3-as azok számára lehet jó választás, akik egy könnyen hordozható, minden feladatra alkalmas számítógépre vágynak, de nem akarnak erre egy vagyont rákölteni: egy 13 colos képernyővel szerelt MacBook Air mintegy négyszázezer forintba kerül, ráadásul csak egy év jótállás van rá, míg az Acer gépéhez három év garanciát biztosítanak

Itthon nem számítanak áttörésre az idén

Szalay Balázs, az Acer hazai képviseletének marketingmenedzsere szerint Magyarországon az idén még nem várható az ultrabookok áttörése. Az [origo] felkereste a legnagyobb online noteszgép-áruházakat, és ezek egyikén sem talál utalást az új típusú hordozható számítógépekre, az ultrabook névvel ellátott készülékeket egyszerűen besorolják a hagyományos noteszgépek közé az üzletek katalógusaiban.

Az Acer tapasztalatai szerint a hazai vásárlók jelentős részének a kétszázezer forintnál drágább ultravékony gépek túl drágák, ezek közül is csak a legolcsóbb, merevlemezes modellek népszerűek, a jóval drágább, SSD-s típusokat kevesen vásárolják, és ez csak részben köszönhető a kedvezőtlen valutaárfolyamoknak és a megnövelt áfának. Az átlagfelhasználó egyelőre még olcsó netbookot vagy táblagépet vásárol magának, ha könnyen hordozható komputerre vágyik, az ultrabookhoz hasonló univerzális megoldást csak az igényesebbek választanak maguknak.

Garantált a zökkenőmentes működés

Golubeff Róbert, az Intel magyarországi képviseletének vezetője szerint az ultrabook azoknak a felhasználóknak való, akik könnyen hordozható számítógépet szeretnének, de nem érik be egy tablet tudásával, amely elsősorban tartalomfogyasztásra, nem pedig előállításra alkalmas, és fontos számukra az is, hogy számítógépük jól nézzen ki.

Forrás: Hartl Nagy Tamás [origo]
Az óriási tapipadot kényelmesen lehet használni

Az Intel hazai vezetője az [origo]-nak elmagyarázta, hogy az ultrabook kifejezést az Intel védjegyként védette le, így ezt az elnevezést csak olyan készülékek viselhetik, amelyek műszaki képességei megfelelnek a chipgyártó előírásainak. Elvárás a két centiméternél vékonyabb kivitel, az öt óránál hosszabb akkumulátoros üzemidő, és a gyors rendszerindítás. Bár az eltérő árú ultrabookok képességei között lehetséges jelentős eltérés - például a merevlemezes modellek akár másfél órával rövidebb üzemidőt biztosítanak és lassabban lehet rajtuk fájlokat másolni -, a hagyományos noteszgépeknél zavartalanabb működést ezek esetén is garantálni tudják.

Az új ultrabookok a tévével is kommunikálni fognak

Az ultravékony gépek kényelmi funkciói az Intel új, Ivy Bridge nevű noteszgépes technológiájának néhány hónap múlva esedékes megjelenését követően gyarapodni fognak. Az ultrabookokba és hagyományos noteszgépekbe egyaránt beépíthető új lapkák például lehetővé teszik majd a tévék és a számítógépek vezeték nélküli kommunikációját, így az asztalon heverő számítógépen megnyitott filmeket drótok dugdosása nélkül lehet majd élvezni a nagyméretű lapostévéken is egyetlen pendrive-méretű adapter csatlakoztatásával akár HD-felbontásban is. Ez a technológia már most is elérhető, de nagy számban csak az Ivy Bridge megjelenésével fog elterjedni - véli Golubeff.

A Windows 8 megjelenésével a hosszú akkumulátoros üzemidejű ultrabookok arra is képessé válnak, hogy az elhanyagolható energiafogyasztást eredményező mélyalvás üzemmódból automatikusan felélesszék magukat, és letöltség a friss leveleket, híreket, így a reggel felébredő felhasználó számítógépén rögtön hozzáférhet minden friss információhoz anélkül, hogy ezek betöltődésére kellene várakoznia.