Világrekorder profitot ért el az Apple

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb nyereséget könyvelhetett el az Apple cég 2011 utolsó negyedévében: a rekordszintű eredmény főként az iPhone-ok növekvő népszerűségének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A cupertinói cég 2011 utolsó negyedévét több mint 13 milliárd dolláros nettó nyereséggel zárta, ami az előző év azonos időszakához képest 118 százalékos növekedést jelent. Az Apple 1976-os megalapítása óta még sosem ért el ilyen jó eredményt, de a cég profitja a technológiai szektoron kívül is kiemelkedőnek számít: eddig csupán az orosz Gazprom, a holland Shell és az amerikai ExxonMobil olajtársaságok tudtak magasabb nyereséget termelni.

Az iPhone és az iPad sláger, az iPod már kevésbé

A vállalat tavaly év végén 46,33 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le világszerte, és a negyedév alatt több mint 37 millió darab iPhone-t adott el, ami 128 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A Mac számítógépekből ebben az időszdakban 5,2 millió darab fogyott (26 százalékos növekedés), az iPod különböző típusaiból pedig 15,4 millió darabot tudott eladni az Apple, ami 21 százalékos visszaesést jelent.

A Reuters hírügynökségnek a Gabelli and Co. pénzügyi tanácsadócég elemzője úgy nyilatkozott, hogy 2012-re az iPhone, iPod Touch és iPad termékek eladásainak további gyarapodására számít, valamint arra, hogy az Apple erőteljesebb jelenlétre tesz majd az Egyesült Államokon kívüli piacokon is. A kimagasló eredmények abban is segíthatnek a cégnek, hogy eloszlassák azokat a kételyeket, amelyek szerint a cég nincs biztos kezekben az ősszel elhunyt Steve Jobsot váltó Tim Cook kezében.