Közel van már a mobilba épített projektor

Vágólapra másolva!
A 3M legújabb zsebprojektora még nem tökéletes, de már képes volt velünk elhitetni: nemsokára az okostelefonunk is alkalmas lesz házimozizásra.
Vágólapra másolva!

A 3M mobilprojektora ismerős vendég a szerkesztőségben. Az első, a prototípus állapotot alig elhagyó 2008-as MPro 110 óta minden évben kipróbáltuk az aktuális évben kiadott újabb, javított verziókat. A szemünk előtt nőtt meg a kivetítő fényereje, javult a felbontása, az idei modellel pedig már nem csak egy projektort kaptunk, hanem HD-s kamerával is felszerelt multifunkciós eszközt, amely még videókat is le tud játszani számítógép nélkül.


Házimozizásra már majdnem alkalmas a zsebprojektor

Gyerekjáték nyaraláshoz

A korábbi években a 3M elsősorban üzleti felhasználóknak szánta zsebprojektorait. Az idei, CP 45-ös jelzésű készülék az otthoni verzió: ez abban nyilvánul meg, hogy például .doc és .ppt fájlokat nem tudja megnyitni, viszont például videofájlokkal elboldogul.

A videofelvételi lehetőség a régi idők diavetítőihez teszi hasonlatossá az eszközt, amelyek segítségével régen nagy méretben, jó minőségben lehetett családi fotókat nézegetni a szoba falára vetítve. A 3M miniprojektorát ráadásul öt megapixeles beépített kamerával is felszerelték, amely HD-felbontású videót is tud rögzíteni - persze a felvételek minősége nagyjából egy átlagos okostelefonnal rögzített képsorénak felel meg. A sötétben való filmezést és fotózást beépített ledes villanó is segíti. A képminőséget rontja az is, hogy az olcsó kamerából kimaradt a képstabilizátor, így minden kézremegés meglátszik a felvételen. A felvételeket azonnal vissza lehet játszani a falra vetítve.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A felvétel mód a CP 45 legnagyobb trükkje

A CP 45-nek sem a projektor-, sem a kamerarésze nem kínál különösebb beállítási lehetőségeket. Körülbelül három dolgot lehet vele csinálni, amikor nem filmfelvételre használják: lehet tölteni a beépített, cserélhetetlen akkumulátort, lehet benne cserélni a memóriakártyát, és végszükség esetén fotózásra is alkalmas, bár nem ez az erőssége. Kivetítőként is annyira egyszerű a projektor, hogy akár a gyerekek is boldogulnak vele, nekik egyedül a kissé melegedő világító diódára érdemes figyelniük, nehogy megégessék magukat. Legjobban önmagában, a lejátszandó anyagokat a memóriából olvasva működik, de jár hozzá kompozit kábel is. A kütyüt elvben rá lehet kötni laptopra vagy médialejátszóra is mini-HDMI csatlakozóval, ilyen kábelt azonban nem adnak hozzá.

Csalós HD-t tud csak a projektor

A CP 45 dobozára írt HD-felirat csalóka. A projektor 800x600 pixeles felbontást használ, ilyen felbontást tudtak tizenöt éve a csodaszámba menő SVGA monitorok. A 3M fejlesztőinek sajnos nem sikerült megoldaniuk, hogy a zsebkivetítő minden fájlformátummal elbánjon. Elvileg a kütyü lejátssza a DivX-szel tömörített .avi fájlokat is, de a képminőség ezek esetén nem volt tökéletes, sokszor vált pixelessé a kép. Ezt megelőzendő, a projektorhoz mellékelt szoftverrel érdemes más formátumba (.asf és MotionJPEG) átkonverálni. A két formátum hátránya, hogy hatalmas fájlmérettel járnak, tömörítési szintjük csekély: például egy hagyományos felbontású tévésorozat eredetileg 248 megabájtos epizódja az átalakítást követően 610 megabájtosra hízott. Így már nem is tűnik annyira óriásinak a kamera két gigabájtos beépített memóriája, bár memóriakártyával ki lehet bővíteni.

Felkészül a konkurencia

Mobiltelefonba épített projektor még nem érhető el, azonban a 3M-nek akadt már konkurenciája. A Sony például az egyik komolyabb kamerájába szerelt HD-s miniprojektort. Míg azonban a 3M zsebprojektort 90 ezer forintért lehet megvenni, a Sony tavaly nyáron bejelentett HD-s kameráját kilencszáz dolláros áron dobta piacra. Az árbeli különbséget magyarázza a nagyobb felbontás, a Sony jobb optikája, illetve az, hogy a készülékbe 220 gigabájtos merevlemez került, nem csupán két gigabájt memória. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a technológiai jellemzők javításától vonzóbbá válik az eszköz.

Amennyiben a 3M halad tovább a négy éve követett úton, és egyre inkább késznek ható, egyre okosabb eszközöket dob piacra, magáénak tudhatja a zsebprojektorok piacát. A jövő évi típustól a nehezen használható érintőgombok elhagyását vagy kényelmesebbé válását várjuk, illetve azt, hogy ismét tartalmazza a doboz a kütyü PC-re kötéséhez szükséges összes kábelt.

A fentiek ellenére a 3M zsebprojektora még nem kész eszköz. Tökéletes akkor lesz, ha ezt a technológiát bele tudják szerelni az okostelefonokba. Amíg eljön ez a fajta "kütyümennyország", addig azzal is beérnénk, ha a projektor valamivel erősebb hardvert kapna, ha egy átlagos médialejátszó szintjét hozná. Ez biztos siker lenne, hiszen jóval nagyobb képet tud előállítani, mint egy tipikus LCD-tévé.