Pehelykönnyű notebookok és a Windows-képeskönyv éve lesz 2012

Ultrabook, kicsi és könnyű, extra vékony laptopok, Acer
Vágólapra másolva!
Változások sorát hozhatja 2012 a számítógépeknél: egy új chipnek köszönhetően új életre kelhetnek a netbookok, és kiderül, hogy bárki képes lesz-e az iPadet legyőző tabletet gyártani. Az év legnagyobb meglepetését valószínűleg a Microsofttól várhatjuk: a drasztikusan áttervezett küllemű Windows 8-ban megvan a lehetőség, hogy teljesen átalakítsa a személyi számítógépeket.
Vágólapra másolva!

Nagy teljesítményt, csekély súlyt és hosszú üzemidőt ígérnek az Intel által kitalált ultrabook kategória gépei. A MacBook Air sikerét meglovagolni próbáló első gépek már idén a boltok polcaira kerültek, jövőre viszont várhatóan minden az ultrabookról fog szólni. Az új processzoroknak és az energiával és erőforrásokkal takarékoskodó új Windowsnak köszönhetően a laptopból végre az az eszköz lehet, aminek mindig is szánták: munkára kész, gyorsan bekapcsolható, egész napon át üzemképes masina.

Forrás: Lenovo
Vékony és pehelykönnyű laptopok fogják uralni a 2012-es évet

A szupervékony, alig másfél kilós laptopok egyetlen szépséghibájának az ár számít. A gépeket a MacBook Airhez hasonlóan ezer-ezeregyszáz dollárra árazták be az Egyesült Államokban, így Magyarországon jócskán háromszázezer forint feletti összeget kell majd kifizetni értük. Az idén bemutatott első ultrabookokkal szemben a 2012-ben bemutatandó típusokba már az Intel Ivy Bridge kódnevű, vadonatúj grafikus gyorsítóval szerelt processzorai kerülnek. A lapkák nemcsak a HD-videók lejátszására lesznek alkalmasabbak, hanem a DirectX 11-es játékokkal is elboldogulnak.

Bármennyire tökéletes eszköz lesz is az ultrabook, a többség számára megfizethetetlen cikknek számít majd. Aki viszont könnyű gépre vágyik, komoly választékot kell majd átnéznie, egyes becslések szerint 30-50 ultrabookot mutatnak be a gyártók a januári CES szakkiállításon.

Az olcsó tabletek éve lehet 2012

Minden adott volt ahhoz, hogy a 2011-es év az olcsó táblagépeké legyen. Az év eleji szakkiállításokon nagy marketingkampánnyal beharangozott Motorola Xoom és a különböző Samsung Galaxy Tabek mellett már jelen voltak az olcsóbb, 200 dollár körüli áron kapható kínai készülékek is. Ahogy az iPhone megjelenése után, az iPad után is több mint két évre volt szüksége a konkurens gyártóknak, hogy feleszméljenek. Válságkarácsonyi összeállításunkba sikerült ugyan olyan táblagépet beválogatni, amely kevesebbe került százezer forintnál és már tetszetősnek számított, az Apple tabletjét egyik olcsóbb készülék sem éri be.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Még az Amazonnak sem sikerült az iPadet legyőző tabletet gyártania

Bár a távol-keleti gyártók még nem fenyegetik a piac több mint kilencvenöt százalékát birtokló iPadet, az Apple kínai partnerei már bele is kezdtek az iPad 3 gyártásába. A Computerworld értesülései szerint a Pegatron összeszerelő üzemben már indítják a gépsorokat, hogy a 2012 májusára várt új táblagépből elég legyen raktáron. A pletykák szerint nagy felbontású kijelző, gyorsabb processzor és a kütyük házimozival vagy tévével való összekötését megkönnyítő Thunderbolt csatlakozó lesz a márciusban bejelentett készülék fő újdonsága, ez valószínűleg a notebookok többségén is megjelenik majd jövőre.

Jobb netbookok érkeznek

Bár a netbookokat egyre inkább kiszorítják a táblagépek, a hordozható gépeknek ez az olcsó típusa teljesen az idén sem fog kiszorulni, hiszen mindig lesznek olyan felhasználók, akiknek szükségük van a billentyűzetre - nem véletlen, hogy a Google is lehetőséget lát ehhez hasonló masinákban.

Forrás: Intel
Megmentheti a netbookokat a szupererős új Atom chip

2012-ben ezeknek a gépeknek az akkumulátoros üzemideje jelentősen növekedhet az Intel új Atom processzorának köszönhetően, amely a cég közlése szerint mintegy 20 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, és nagyobb teljesítményének köszönhetően akár full-HD felbontású videók lejátszásával is elboldogul. Az új Atom processzort tartalmazó netbookok tipikusan tíz óra körüli üzemidőt biztosítanak majd az Intel várakozásai szerint. Ezek az eszközök már HDMI-csatlakozóval is fel lesznek szerelve, az átdolgozott memóriavezérlő egységnek köszönhetően pedig a rajtuk futó operációs rendszer gyorsabban reagál majd a műveletekre, és az új Atom chipet a hagyományos számítógépek mellett egy sor egyéb eszközben, például orvosi műszerekben is használni fogják.

Ennyi trendvadászat után azt is kijelenthetjük, hogy sejtjük, milyen lesz a jövő tabletje: nagy extrákat nem rejt, ám a mostaninál lényegesen jobb felhasználói felülettel fog rendelkezni. Az eszköz terjedéséhez az kell, hogy a felhasználói kézikönyv olvasgatása nélkül bárki képes legyen kezelni.

Képeskönyv lesz a Windowsból

Még nincs biztos kiadási dátuma a Windows következő, nyolcas sorszámot viselő verziójának, de az biztos, hogy a Microsoft nem akar sokáig ülni a babérjain. Várhatóan januárban megjelenik a rendszer első, felhasználóknak szánt béta verziója, a nyár végén pedig valószínűleg kijön a végleges, dobozos verzió is. Míg a rendszerkövetelményekben nem fog különbözni az új rendszer a Windows 7-től, a rendszer felületén minden megváltozik. Az alkalmazások teljes képernyőssé válnak, az ikonokkal teleszemetelt Asztal helyét átveszi az okostelefonos Windows Phone 7 csempés dizájnja, amelyet a laptopok új, érintőképernyős változatain lehet majd kihasználni. Emellett megjelenik a beépített szoftverbolt is a Windowsban, amely egyszerűsíteni fogja a telepítést, és valószínűleg a legális szoftverek aránya is emelkedni fog hatására, és valamelyest a kártevők terjesztését is csökkentheti.

Forrás: [origo]
Információval teli csempék veszik át az asztal helyét

A régi külsőt elő lehet ugyan varázsolni majd a Windows 8-ból, de a rendszer mélyére kell hatolnia annak, aki végleg ki akarja kapcsolni az újat. Az érintőképernyős laptopokra és tabletekre tervezett rendszer azonban az új gépeken lesz annyira kényelmes, hogy a felhasználók többsége belenyugodjon a változásokba. A szoftver ráadásul támogatni fogja az hordozható eszközökben használatos, a hagyományos PC-ktől eltérő működési elvű ARM processzorokat is, így elvben félig tablet, félig laptop gépekre is fel lehet telepíteni. A 2012-es év legnagyobb meglepetését valószínűleg a Microsofttól várhatjuk: a Windows 8-ban megvan a lehetőség, hogy teljesen átalakítsa a személyi számítógépeket.