Bárki kibérelheti a harmincezer magos szuperszámítógépet

Vágólapra másolva!
Bárki kibérelheti az Amazon cég virtuális szuperszámítógépének kapacitását: a világszerte működő szervertermek teljesítményét összegző szolgáltatás harmincezer lapka teljesítményét kínálja egy órára mintegy ezerháromszáz dollárért - számolt be a Wired technológiai magazin.
Vágólapra másolva!

A korábban online kereskedőként ismert Amazon mára a világ egyik legnagyobb szerverparkját üzemelteti, a világ különböző pontjain működő adatparkok együttesen harmincezer processzormag számítási teljesítményét biztosítják. Az egyetlen számítógépként csupán virtuálisan működő, Elastic Cloud Computer (EC2) nevű rendszer így másodpercenként 240 billió számítási művelet elvégzésére alkalmas, amellyel a világ negyvenkettedik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének számít.

Nem kell kiépíteni, azonnal elérhető

A Wired technológiai magazin beszámolója szerint az Amazon virtuális szuperszámítógépének teljesítményét egy órára 1279 dollárért, vagyis mintegy háromszázezer forintért bárki kibérelheti. Bár ez az összeg egy hétköznapi ember számára soknak tűnik, ha egy kulcsfontosságú szimuláció, elemzés vagy más számításigényes feladat gyors végrehajtására van szükség, akár olcsónak is lehet tekinteni. Korábban hasonló számítási kapacitást nem lehetett a semmiből előteremteni, egy tudományos kutatást végző csoportnak pedig még a rendszer háromszázezer forintos óradíja is jócskán megtérülhet, hiszen nem szükséges nagyságrendekkel drágábban saját infrastruktúrát kiépítenie.

Jason Stowe, az Amazon EC2-n alapuló szolgáltatásokat kínáló Cycle Computing cég vezetője szerint ma még ugyan sok esetben szükség van saját szuperszámítógépek használatára, de már közel van az az időszak, amikor a tudományos kutatóknak nem kell saját berendezések előteremtésével foglalatoskodniuk, hanem teljesen megszokott megoldás lesz, hogy számítási kapacitást bérelnek valakitől.

A világ huszonöt legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét kifejezetten az általuk végzett feladat elvégzésére optimalizálták, ezért nyújthatnak nagyságrendekkel nagyobb teljesítményt például az Amazon rendszerénél - nyilatkozta a Wirednek Jack Dongarra, a University of Tennessee professzora. A szakember szerint azonban a számítási felhőben is el lehet végeztetni hasonló számításokat, bár az általános célú hardveren ezek lassabban fognak lefutni, de még így is költséghatékonyabban alkalmazhatók.