Telepítse villámgyorsan új számítógépét!

szoftver telepítése számítógépre, installálás, laptop, notebook
Vágólapra másolva!
Az idén is segítünk a lehető legkényelmesebben összeszedegetni a karácsonyra kapott számítógéphez szükséges szoftvereket. Ne vesződjön az egyenkénti telepítéssel, bízza az egészet automatikára, így tíz perc alatt végezhet!
Vágólapra másolva!

Bár az [origo] letöltőoldalán, a Szoftverbázison továbbra is megtalálható minden szükséges segédprogram és játék, ezúttal is a Ninite nevű oldal szolgáltatásait ajánljuk az új számítógépet beüzemelni kívánók figyelmébe, ezzel ugyanis automatizálni lehet a szoftverek telepítését, így a teljes procedúra nem igényel néhány kattintásnál többet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itt keresheti fel a Ninite-ot

A telepítéshez fel kell keresni a Ninite.com oldalt, ott egyszerűen kipipálni a letölteni kívánt programokat. A telepítőszoftver érzékeli, ha magyar nyelvű az operációs rendszer, ez esetben pedig a lokalizált változatot telepíti a szoftverekből, és automatikusan felismeri a 64 bites rendszereket is, ezekre is a megfelelő programokat tölti le.

Mit kell egyáltalán telepíteni egy új gépre? Segítünk kiválasztani a szoftvereket, melyek mindegyikéhez feltüntetjük a Szoftverbázison lévő elérhetőséget, hogy aki csak egy-egy programot akar telepíteni a kínálatból, az is könnyen elérhesse azt.

Elsőként a Security kategóriához kell legörgetni az ablakot, ott pedig a Microsoft ingyenes vírusirtóját, a Security Essentialst kiválasztani: védelem nélkül ugyanis életveszélyes használni a számítógépet még akkor is, ha az ember nem látogat kalózoldalakat, mert kártevőket akár egy feltört reklámszerver is juttathat egy honlap hirdetésén keresztül a számítógépünkre.

Válasszon egy jó böngészőt!

Az Internet Explorer általában eleve megtalálható a Windowszal vett gépeken, de mostanra már az átlagfelhasználók jelentős része is valamilyen alternatív szoftvert használ. A Google Chrome előnye, hogy számítási felhőbe tudja elmenteni a jelszavakat és beállításokat, így ezek új PC-re költözéskor, vagy a rendszer újratelepítésekor is megmaradnak, ráadásul teljesen automatikusan frissíti magát.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Firefox is rendelkezik hasonló képességgel, de ennek beállítása ezen a browseren nehézkesebb, viszont a Mozilla böngészőjéhez rengeteg kiegészítőt lehet letölteni. Kevésbé népszerű alternatív böngésző az Opera, ennek leginkább letöltésgyorsító megoldása említésre méltó, ez a gyatra internetkapcsolatot használók számára lehet hasznos.

Kell egy jó chatprogram

Magyarországon a legnépszerűbb csevegőprogram a Live Messenger, amelynek új verziójából már a Facebookot is el lehet érni. A Microsoft csevegőprogramja internethívásokra is alkalmas, csakúgy, mint a legnépszerűbb nettelefonos szoftver, a Skype.

Akiknek sok olyan ismerősük van, akik eltérő csevegőszolgáltatásokat hasznának, azok számára a Pidgin vagy a Digsby lehet jó választás, ezekkel a programokkal egyszerre több hálózatra is be lehet jelentkezni.

A legjobb médialejátszók

Senki sem szeret az internetről letöltött filmek lejátszásának beállításával vacakolni, ezért érdemes olyan lejátszóprogramot választani, amely beépített dekódereket tartalmaz, ezek közül a legnépszerűbbek a VLC Player és a KMPlayer, igazából mindkettővel csak jó tapasztalatokat szereztünk eddig - utóbbi talán kicsit tetszetősebb felülettel bír.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár ezek a lejátszók a zenefájlokkal is elboldogulnak, sokan használnak külön programot a filmek nézéséhez és a zenék hallgatásához, mivel így mindig ugyanonnan lehet folytatni a dalok hallgatását, ahol az előző alkalommal abbahagytuk. Bár a Winamp még mindig létezik, helyette az ugyancsak pluginekkel bővíthető Foobar 2000-et ajánljuk, mert ez a szoftver mentes minden felesleges sallangtól.

Ismeretlen szoftverek, amelyekre szükség van

A Ninite-tal egyszerűen fel lehet telepíteni azokat a szoftvereket is, amelyeket senki sem használ közvetlenül, a webes tartalmak megjelenítéséhez és egyéb mindennapi szolgáltatások használatához viszont nélkülözhetetlenek. Az oldalon a Runtimes nevű kategória alatt szereplő segédprogramok mindegyikét érdemes kipipálni és telepíteni az Adobe Airtől kezdve a Microsoft Silverlightig. Telepítésre érdemes még a 7-Zip ingyenes tömörítőprogram, a CD-k és DVD-k írását pedig a neve ellenére Windows 7 alatt is működőképes CDBurnerXP-vel a legpraktikusabb elvégezni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Képnézegető szoftver eleve megtalálható a Windowsban, aki azonban alapvető szerkesztőfunkciókra is vágyik, annak a jól ismert IrfanView-ra érdemes lecserélnie a beépített programot. Aki sokat fotózik, és archiválni is szeretné képeit, annak a Picasát is érdemes installálnia, ebből nagyon kényelmesen lehet egy internetes tárhelyre feltölteni a képeket, hogy azok soha ne veszhessenek el.

Fizetős helyett ingyenes Office

Egy otthoni használatra szánt Office-csomag húsz-harmincezer forintba is kerül, aki azonban csak ritkán használná, annak jó választás lehet az ingyenes LibreOffice, amely képes megnyitni bármely, a Microsoft szoftverével készült dokumentumot is, egyedül a nagyon speciálisan formázott Excel táblázatok okozhatnak problémát neki. Mivel az interneten gyakran futhatunk PDF formátumú fájlokba, érdemes ezek olvasására alkalmas programmal is ellátni a PC-t: az Adobe Readernél tapasztalataink szerint gyorsabb, és a kártevők készítőinek kevésbé kedvelt célpontja a SumatraPDF nevű program.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Indulhat a telepítés

Ha a fent ajánlott programok közül olvasónk a szimpatikusakat kipipálta, a Get installer feliratra kell kattintani, amely egy kis méretű program letöltését fogja felkínálni. Ezt elindítva automatikusan, egymás után egyesével letölti és telepíti a programokat a számítógépre az adott szoftver adatbeállításaival, minden esetben reklámok és hasonló összetevők nélkül. Ha sok programot jelöltünk ki, ez a folyamat akár fél órán át is eltarthat, de mivel felhasználói beavatkozást nem igényel, nyugodtan el lehet menni közben bejglit majszolni.

Egyetlen további, külön telepítést igénylő szoftver használatát ajánljuk még az olvasóknak: ez az ingyenes Secunia PSI, amely automatikusan ellenőrzi és telepíti a feltelepített programok legfrissebb verzióit. A program sok esetben automatikusan elvégzi a telepítést, bizonyos esetekben azonban csak felkínálja az új verzió letöltését, de mindenképpen sok időt és kattintást spórol meg használójának. Azért kulcsfontosságú, hogy minden szoftverből a legfrissebb verziót használjuk, mert manapság már akár egy képben, videóban, Flash-animációban vagy PDF-dokumentumban is el lehet rejteni olyan kártékony kódot, amelyen keresztül mindenféle kártevő juthat a PC-re, ez ellen pedig sem a tűzfal, sem a víruskereső nem véd.