Megszavazták a mobilparkolás államosítását

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés megszavazta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a jövő évtől egy állami cég értékesíthet a jövőben mobiltelefonnal fizethető parkolójegyet, autópályamatricát, a későbbiekben pedig tömegközlekedési menetjegyeket is.
Vágólapra másolva!

A parkolási díjak és autópálya-matricák díjának mobiltelefonról való fizetését eddig magáncégek végezték, a piac legnagyobb szereplője, az EME Zrt. tavaly 2,7 milliárdos forgalmat bonyolított, adózott nyeresége pedig csaknem százmillió forintot tett ki.

Jövő ősztől csak állami cég kezelheti a mobilfizetéseket

A pénteken elfogadott törvényjavaslat értelmében azonban 2012 októberétől csak állami cég végezheti Magyarországon a parkolási és útdíjak beszedését mobiltelefonon keresztül. A törvény szerint 2013-tól a személyszállítással kapcsolatos szolgáltatások esetében - például tömegközlekedési vonaljegyekért, vasúti jegyekért - csak állami tulajdonú társaságon keresztül lehet majd fizetni mobiltelefonon keresztül.

Ugyanakkor az állami üzemeltetésű egységes rendszer használata alól az informatikáért felelős miniszter egyedileg, határozott időre szólóan felmentést adhat a jövőben a nemzeti rendszer használata alól a személyszállítással foglalkozó társaságoknak, illetve olyan társaságoknak, amelyek bizonyítottan költséghatékonyabb szolgáltatást tudnak nyújtani az állami mobilfizetési szolgáltatásnál.

Azonos üzleti modellel dolgoznak

A képviselők pénteken 260 igen szavazattal, 40 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadták el Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester erről szóló javaslatát, amely egy zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadása révén sarkalatos törvénynek minősül. A mobilfizetési rendszerrel foglalkozó állami társaság bevételét a szolgáltatóktól kapott továbbértékesítési árrés és az ügyfelektől kért kényelmi díj jelenti majd, hasonlóan a jelenleg tevékenykedő magáncég üzleti modelljéhez.