Egész Európában olcsóbb lehet az e-könyv

Vágólapra másolva!
Három százalékra csökkentették Luxemburgban az e-könyvek áfáját. A döntés jelentősen olcsóbbá teheti a digitális könyveket az EU más országaiban lakók számára is.
Vágólapra másolva!

A Kindle olvasót gyártó Amazon kereskedőház európai főhadiszállásának számító Luxemburgban csökkentették először kedvezményes szintre az e-könyvek áfáját. Az eddigi 15 százalékos adókulcs helyett háromszázalékos kulcsot nem csak a luxemburgiak élvezhetik. Az Európai Unió jelenlegi törvényei szerint a nemzetközi vásárlásoknál az eladó országa szerint kell megfizetni az áfát. Azaz ha egy magyar felhasználó vásárol az Amazontól e-könyvet, neki is csupán a háromszázalékos luxemburgi forgalmi adóval lesz drágább a könyve.

Az adóval kapcsolatos szabályozás ugyan változni fog 2015-ben, akkortól a vásárló országa szerint kell majd áfát fizetni. A luxemburgi adócsökkentéssel azonban három kényelmes év elé nézhet az Amazon. Az európai könyváruházak és a magyar e-könyvesboltok versenyképessége azonban romlik a változás hatására. A Techradar értesülései szerint Franciaország várhatóan követi Luxemburgot az áfacsökkentésben, a többi uniós ország álláspontját viszont még nem lehet tudni.

Az e-könyvek áfájának csökkentése korábban Magyarországon is felmerült, ám 2011. januárjában végül csak a hangoskönyvek forgalmi adóját csökkentette öt százalékosra a kormány. A kedvezményes áfakulcsból kimaradó e-könyvek árának továbbra is negyedét teszi ki az adó, jelentősen rontva a digitális könyvek versenyképességét.