Nem apadt el a Firefox pénzforrása

firefox 9
Vágólapra másolva!
A korábbi sajtóhírekkel ellentétben a Google meghosszabbította a Firefoxot fejlesztő Mozillával azt a megállapodását, amelynek értelmében saját keresője az alapértelmezett a nyílt forráskódú böngészőn. A szerződés meghosszabbítása révén a Firefox fejlesztői nem veszítik el legfőbb bevételi forrásukat.
Vágólapra másolva!

Az idén novemberben lejárt előző megállapodás meghosszabbítását a Mozilla Alapítvány hivatalos blogján jelentették be. Ennek alapján a Google keresője további három éven át lesz alapértelmezett a Firefoxban, ahogy korábban is az volt. A megállapodás pénzügyi részletei nem ismertek, de a Mozilla pénzügyi jelentése szerint a Google-tól származik a böngészőt fejlesztő társaság bevételeinek mintegy 84 százaléka, így a korábbi pénzforrás elapadása kínosan érintette volna a céget.

A Mozilla a bejelentéssel párhuzamosan szerdán útjára bocsátotta a Firefox 9-es verzióját is, amely harminc százalékkal gyorsabb működést ígér az előző kiadásnál, ezáltal gyorsabban tölti be a weboldalakat, és a böngészőben futó játékokat, videókat is. A kilences kiadás Mac OS X-re készült változata már képes kihasználni teljes mértékben az Apple operációs rendszerének grafikus extráit, és egy táblagépekre szánt androidos verzió is készült belőle. A Firefox 9-et a böngésző honlapjáról vagy a Szoftverbázisról is le lehet tölteni.

Forrás: [origo]