Tulajdonos lett a Twitterben a szaúdi herceg

Vágólapra másolva!
Al-Valid Bin Talal szaúdi herceg 300 millió dollárért részesedést vásárolt a Twitter mikroblog-szolgáltatásban.
Vágólapra másolva!

A megvásárolt üzletrész nagysága nem ismert, de elemzők becslései szerint a Twitter 8 milliárd dolláros piaci tőkeértéke alapján a szaúdi herceg a cég nagyjából 3,75 százalékát birtokolhatja. A részesedést a herceg és Kingdom Holding Co. befektetési társasága közösen vásárolta meg, a Kingdom közleménye szerint "több hónapig tartó tárgyalásokat követően". A Kingdom részvényeinek árfolyama 5,7 százalékkal emelkedett a hírre.

A nemzetközi befektetői közösség nagy várakozással tekint a Twitter tőzsdei bevezetése elé, bár a cég szeptemberben közölte, hogy nem kívánja elsietni a dolgot. A nyáron 400 millió dollár tőkeemelésre tett szert kockázati befektetői tőke bevonásával. A Twitter jelenleg 100 millió aktív felhasználóval rendelkezik. A portálon legfeljebb 140 karakter hosszúságú üzeneteket lehet küldeni az adást "követő" többi felhasználónak. Az "arab tavasz" idején a Twitter kulcsfontosságú szerepet töltött be az ellenállás megszervezésében. A szaúdi király unokaöccsének vagyonát a Forbes magazin 20 milliárd dollár közelire becsüli.

A herceg médiabefektetési portfoliója már tartalmaz egy 7 százalékos részesedést a News Corporation nevű amerikai cégben és értesülések szerint egy saját kábeltévé-hírcsatorna létesítésére is készül. A herceg a General Motors tavalyi részvénykibocsátásából 500 millió dollárt jegyzett le. Ő az egyik tulajdonosa a Four Seasons hotelláncnak, így a budapesti Gresham szállodának is.