GPS-zavarással téríthették el az amerikai robotrepülőt

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a műholdas helymeghatározó rendszerét manipulálták meg annak az amerikai robotrepülőnek, amely nemrég került az iráni hadsereg kezére - számolt be a New Scientist amerikai tudományos lap online kiadása.
Vágólapra másolva!

Az RQ-170 Sentinel típusú, viszonylag új fejlesztésű drónt december elején fogta el az iráni hadsereg, ekkor a gép a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) üzemeltetésében állt. Az amerikai kormány az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a pilóta nélküli repülő műszaki hiba miatt repült az ország Afganisztánnal és Pakisztánnal határos része felett.

A New Scientist szerint azonban valószínűleg nem műszaki hiba, hanem szándékos beavatkozás okozta a robotrepülő eltévedését - legalábbis a Christian Science Monitor című amerikai lapnak egy iráni mérnök így nyilatkozott. A lapnak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint a drónok gyenge pontjának a navigációs rendszer számít. A navigációs rendszereket műholdakról sugárzott jelek szolgálják ki, amelyeket a földfelszín közelében már gyengék, így könnyen megzavarhatók.

Forrás: Wikipedia
Így néz ki egy RQ-170 Sentinel robotrepülőgép

A GPS-rendszer működését zavarták meg a távolból Iránban is, melynek hatására a gép automata pilótára kapcsolt. Ennek során az iráni hadsereg szakértői átkonfigurálhatták a gép navigációs rendszerét, így az az amerikai helyett egy iráni bázison landolt. A lapnak nyilatkozó mérnök szerint ennek tengerszint feletti magassága csak nagyjából volt azonos az amerikai támaszpontéval, ezért a normálisnál durvább leszállást hajtott végre a gép, amelyben az meg is sérült. Az amerikai hadsereg egyelőre nem erősítette meg azokat a híreket, melyek szerint az irániaknak működés közben sikerült átprogramozniuk egy robotrepülőt, de a lapnak az amerikai légierő egyik korábbi szakértője úgy nyilatkozott, hogy lehetségesnek tartja ezt.