Többé nem lehet letagadni a facebookos múltat

Facebook, idővonal
Vágólapra másolva!
A felhasználók életének eseményeit megörökítő naplóvá alakítja a Facebookot a csütörtökön hazai felhasználók számára is elérhetővé vált új funkciója, az Idővonal. A kellemes nosztalgiázásra is használható új funkció indulásával azonban a felhasználók teljes múltja egyetlen gombnyomással visszanézhetővé vált, a néhány évvel korábbi társas kapcsolatok, berúgások emlékeivel együtt.
Vágólapra másolva!

Az Idővonal (angolul Timeline) funkciót még szeptemberben jelentette be Mark Zuckerberg, a cég alapítója, de széles körben csak december közepén vált világszerte elérhetővé a szolgáltatás, amely gyakorlatilag egy látványos naplóvá alakítja a felhasználók profiloldalait.

Nosztalgiázás időcsúszkával és óriási képekkel

Az új funkció gyakorlatilag az archív adatok megtekintéséhez biztosít egy új felületet. Az ismerősök korábban írt bejegyzéseit vagy épp a sajátjainkat eddig a Facebookon csak nagyon komplikált módon lehetett visszaolvasni, gyakorlatilag a legutolsó bejegyzésnél kellett elkezdeni nyomogatni a lapozógombot a korábbi beírások, fotók eléréséhez. Ahhoz, hogy egy átlagos mennyiségű bejegyzést publikáló felhasználó múltjában kutakodni lehessen, az érdeklődőnek akár több száz alkalommal kellett rákattintania a lapozás gombra, vagy egy külön célszoftvert írni erre a célra.

Az Idővonal megjelenésével ez a feladat jóval egyszerűbben megoldható, mivel elég rámenni a felhasználó új típusú adatlapjára, ott egy csúszka segítségével szabadon lehet barangolni az évek között. A feltöltött képeket, megosztott videókat a Facebook új felülete nagyobb méretben jeleníti meg, mint korábban az üzenőfalon, ezzel is vonzóbbá téve a nosztalgiázást a felhasználóknak.

Nem csupán a korábbi bejegyzéseket lehet megtekinteni, de azt is, hogy egy adott hónapban egy adott felhasználónak kik lettek az új ismerősei, mikor jelölt be valakit barátjaként, barátnőjeként, vagy mikor szakított kapcsolatával.

A múltunkat is bekebelezi a Facebook

Új lehetőség, hogy az Idővonal nézetben (ez a saját profiloldalon érhető el) nem csak aktuális, hanem múltbéli eseményekről is lehet írni. Ehhez az oldal közepén futó csíkra kell rábökni, ahol a bejegyzés mellett meg lehet adni annak dátumát is, akár még a Facebook indulása előtti időpont esetén is.

Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók akár egészen születésükig visszamenőleg feltöltsék emlékeiket ahhoz hasonló módon, amelyet az iWiW-et kifejlesztő Várady Zsolt már bezárt szolgáltatása, az Emlékgép tett lehetővé. Mivel manapság már gyakran egész családok vannak jelen a Facebookon, a nosztalgiázást lehetővé tevő funkció létjogosultsága nem kétséges, a közösségi oldalon keresztül egyszerűen meg lehet osztani akár az évtizedekkel korábbi nyaraláson vagy karácsonykor készített fotókat is. Komoly hiányossága, de valószínűleg a biztonság érdekében tett kompromisszuma az Idővonalnak, hogy nem teszi lehetővé a korábban posztolt szövegekben való keresést - azaz hiába tudjuk, hogy két éve elküldtük valakinek egy jó gázszerelő elérhetőségeit, ennek felkutatásához végig kell pörgetni az adott év adott hónapjának összes bejegyzését.

Mostantól mindenünket visszaolvashatják

A Facebook továbbra is lehetővé teszi azt, hogy az emberek lekorlátozzák, hogy egy adott képet, videót, linket vagy szöveges bejegyzést kivel akarnak megosztani: ha valakinek korábban nem biztosítottunk jogosultságot egy-egy írás megtekintésére, az az Idővonalunkon sem fogja látni azt.

Forrás: Facebook
Itt lehet bekapcsolni az Idővonalat a Facebookon

Ugyanakkor a felhasználók többsége vagy egyáltalán nem szűri meg, hogy egyes bejegyzéseit megosztja-e minden ismerősével, vagy csak egy szűkebb kör számára teszi azokat elérhetővé. Az Idővonal funkció ez utóbbi esetben is a korábbinál tágabb hozzáférést ad az ismerősök kezébe: a barát vagy barátnő például könnyen visszakeresheti, milyen bejegyzéseket váltott korábbi szerelmesével egy facebookozó. A felületen az olyan ismerősök üzenetei és bejegyzései is megjelennek, akiket a felhasználó esetleg már rég törölt az ismerősei közül - magyarázta el az [origo]-nak Hampuk Richard, a Person Communications közösségi médiával is foglalkozó szakértője.

Nem ajánlott többé a publikus profil

Azt, hogy az Idővonalon visszamenőleg mennyi időre akarnak a felhasználók ismerőseik számára betekintést engedni múltjukba, nem lehet szabályozni a Facebookon, csupán arra van mód, hogy a bejegyzések esetében egyesével megadja valaki, kivel akarja azt megosztani. Mivel itthon sokan már 2007-2008 óta használják a Facebookot, ez bejegyzések ezreit jelentheti, így feldolgozásuk olyan sok időt venne igénybe, hogy a legtöbb ember kedvét elveszi az utólagos kategorizálástól.

Hampuk szerint az Idővonal elindulásával az átlagembereknek érdemes megszüntetniük publikus profiljaikat, és a jövőben csak ismerőseikkel megosztaniuk életük élményeit és csalódásait. A publikus fiókok tartalma ugyanis mostantól olyan mélyen visszakereshető bárki által, hogy azzal már komolyan vissza lehet élni: például az adóhatóság nyomon követheti a felhasználó vagyonosodását, a leendő munkaadó pedig az állásra jelentkező életvitelét. Ha a gyermek születéséről vagy a már elhunyt kutya nevéről is megemlékeztek a szülők a közösségi oldalon, az jelszavak kikövetkeztetéséhez biztosíthat remek alapot.

Forrás: Facebook
Az unalmas profiloldalt váltó Idővonalra óriásképet tölthetnek fel a felhasználók

A kínos régi bejegyzéseket szerencsére törölni is lehet, és arra is lehetőséget biztosít a Facebook, hogy az utólag nem megfelelő hangneműnek ítélt képeket vagy írásokat csak elrejtse szerzőjük saját Idővonalából mások elől, de ehhez egyesével kell végigmenni a posztokon.

Még karácsony előtt mindenkinél bekapcsolják

Az Idővonalat a Facebook egyelőre nem aktiválja automatikusan minden felhasználónál, hanem manuálisan lehet kérni a bekapcsolását ezen a linken, december 22-től azonban a közösségi szájt minden felhasználójánál aktiválni fogják. A felhasználók életét biztosító napló kortól és nemtől függetlenül biztosan sok facebookozó számára okoz majd kellemes pillanatokat, de a szinte kontroll nélküli visszakereshetőség miatt a jövőben mindenkinek érdemes kétszer is meggondolnia, hogy egy-egy bejegyzést kikkel oszt meg a közösségi szájton.