Vágólapra másolva!
Az Európai Unió felmérései szerint kontinensünk mintegy ötszázmillió lakosának csaknem negyede - több mint százmillió ember - még sohasem használta az internetet.
Vágólapra másolva!

A világháló előnyeit meg sem ismerő emberek ilyen magas száma ráadásul a 16-74 éves korcsoportból kerül ki, tehát a szám nem tartalmazza az olvasni nem tudó gyerekeket sem - derül ki az unió statisztikai szervezete, az Eurostat számaiból. Internethasználat terén Európában a legrosszabbul Bulgária áll, ahol a háztartások 45 százaléka rendelkezik interneteléréssel, de Romániaban is csak két százalékkal jobb az arány, Görögország pedig ugyancsak a sereghajtók között található 50 százalékos penetrációjával.

Magyarországon az EU statisztikái szerint 65 százalékos az internet elterjedtsége az otthonokban, és csaknem mindenki széles sávú kapcsolattal rendelkezik, ennek aránya ugyanis 61 százalék. A szomszédos országok közül Ausztriában (75 százalék), Szlovéniában (73 százalék), Szlovákiában (71 százalék) jobb az internetellátottság a magyarnál. Az Eurostat számai szerint Romániában él a legtöbb olyan ember - a lakosság 54 százaléka -, aki még sem otthonában, sem iskolában, munkahelyen vagy netkávézóban nem próbálta ki az internetet.

Az európai országok közül a legtöbben Hollandiában használják az internetet, ahol a háztartások 94 százaléka csatlakozik a világhálóra, de a többi északi ország is hasonlóan magas aránnyal rendelkezik.