Minden Windows-telefont leállít a gyilkos SMS

Vágólapra másolva!
Egy rosszindulatú smssel le lehet fagyasztani a Windows Phone 7 készülékeket. A  Khaled Salameh kiberbiztonsági kutató által feltárt kellemetlen hibát kihasználó telefongyilkos üzenettől csak a készülék alaphelyzetbe állításával lehet megszabadulni.
Vágólapra másolva!

A telefongyilkos SMS-ről először a Microsoft körüli híreket tárgyaló WinRumors portál közölte Khaled Salameh információi alapján. Az sms tartalmát, elkészítésének módját nem hozta nyilvánosságra a lap. A WinRumors cikke óta nem jelentek meg újabb hírek a támadó kódról, mert a kiberbiztonsági kutató a Microsoft mérnökeivel együttműködve keresi a javítás lehetőségét. A Windows Phone 7 operációs rendszert gyártó szoftveróriás a cikk megjelenésének napján jelentette be, hogy programozói keresik a hibát.

A gyilkos üzenet megkapása után a telefon automatikusan kikapcsol. A készüléket újra lehet indítani ugyan, viszont az SMS-eket megjelenítő Üzenetek hub nem töltődik be. A WinRumors információja szerint az üzenet eltávolításának egyetlen módja, ha a felhasználó gyári állapotba álllítja vissza a mobilt, ami így elfelejti minden üzenetét és beállításait.


szólj hozzá: Gyilkos sms a Windows mobilon

Újraindítás után sem tér magához az SMS-kezelő program

A kód nem csak az SMS-modult képes megbénítani. A WinRumors tesztje szerint a Facebook alkalmazást, a Twitter alkalmazást, vagy a csempékkel teli nyitóképernyőt is le tudja fagyasztani a hiba. Az utóbbi esetre viszont van gyors javítási módszert: újraindítás után a lefagyó csempét még lehet pár másodpercig törölni.

A Microsoftnak egyszerű dolga lesz, ha a mérnökök elkészítik a javítást. A Windows Mobile 7 készülékek piaca sokkal kevésbé van felaprózódva, mint az androidos okostelefonoké, így központilag ki lehet küldeni a javítást az összes készülékre. Ugyanebből a tulajdonságból adódik azonban az is, hogy a legtöbb Windows Phone 7-es készülék támadható a Salameh-féle kóddal.