Elkészült Steve Jobs budapesti szobra

steve jobs szobor
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint két hónap alatt készült el Tóth Ernő szobrászművész az Apple nemrég elhunyt társalapítója, Steve Jobs bronzszobrával, amelyet a budapesti Graphisoft parkban fognak felállítani. Az életnagyságúnál is nagyobb, két méter húsz centiméter magasságú szobor jellegzetes, előadói pózban ábrázolja majd Steve Jobsot, aki az alkotáson is garbót, sálat és tornacipőt visel.
Vágólapra másolva!

A bronzszobor elkészítésével Tóth Ernőt a tervezőszoftvereket fejlesztő magyar Graphisoft cég bízta meg: a társaság sikeréhez ugyanis a nyolcvanas évek elején az Apple társalapítója is hozzájárult a cég első szoftvere, az ArchiCAD támogatáshoz. Jobs az 1984-es hannoveri CeBIT vásáron tartott előadást követően anyagilag, és Apple-számítógépekkel is támogatta a Graphisoftot, és segített a társaságnak a világpiaci terjeszkedésben is.

A szobrot a tervek szerint december 21-án 15 órakor fogják felavatni a főváros III. kerületében lévő Graphisoft parkban, a társaság székháza előtt. "A naturális stílusban készülő alkotás jellegzetes, emblematikus pózban ábrázolja az Apple egykori vezetőjét, dinamikus, előadói, előrelépő mozdulatban, amellyel a gép és az ember közötti kapcsolatot hivatott kifejezni. Nem csak a mozdulat - különösen a kéztartása - lesz jellegzetes, de az öltözéke is: garbóban, sállal és tornacipőben ábrázoltam Steve Jobst" - nyilatkozta alkotásáról Tóth Ernő.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Steve Jobs bronzszobra Tóth Ernő pesterzsébet öntödéjében (még több kép a fotóra kattintva)

"Rekordidő alatt kellett elkészíteni a szobrot. Steve Jobs halála utáni héten már kiírták a pályázatot, amelyre öt művész adott be terveket. Mikor kihirdették, hogy én készíthetem el a két méter húsz centi magasságú alakot, azonnal munkához láttam, és - bár az elkészülésre szánt idő meglehetősen szűkös volt - jelenleg az utolsó simításokat végezzük a bronz szobron" - mondta el a szobrászművész az MTI-nek.