A jövő atomerőműveinek fejlesztését segíti Bill Gates

Vágólapra másolva!
A Microsoft társalapítójának cége kínai tudósokkal együttműködve akarja megalkotni  az atomreaktorok új, olcsón kiépíthető, és a korábbiaknál biztonságosabban, és környezetbarátabb módon üzemeltethető negyedik generációját.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az amerikai Terrapower cég, melynek a Microsoft társalapítója, Bill Gates az egyik legnagyobb befektetője, kínai kutatókkal együttműködve dolgozik a negyedik generációs atomreaktor kifejlesztésén. Gates szerint a fejlesztés költsége az elkövetkezendő öt évben akár egymilliárd dollárt, vagyis 224 milliárd forintot is elérhet, a fejlesztést pedig hosszadalmas tesztelési procedúra követi majd. A cél olyan olcsón, biztonságosan működtethető atomerőművek létrehozása, amelyek működése is minimális károsanyagot generál - nyilatkozta Bill Gates Kínában az együttműködés bejelentésekor.

Az erőműben alacsony radioaktivitású, gyengített uránt alkalmaznának, amelynek alkalmazása a tervek szerint kevesebb nukleáris hulladékot generál majd a jelenlegi erőművekben alkalmazott módszereknél. Bill Gates szerint a reaktorok új típusait olyan biztonságosra is meg lehet majd építeni, hogy a fukusimai földrengéshez hasonló, vagy egyéb természeti csapások sem tehetnek kárt bennük. A BBC szerint az együttműködés még korai fázisban van, a Terrapower pedig korábban Indiával és Oroszországgal is rágyalt hasonló együttműködési lehetőségekről.