Óriásit lehet bukni az elromló merevlemezen

hdd, hard disc drive, winchester, merevlemez, usb
Vágólapra másolva!
Sok pénzt veszíthet most az, akinek elromlik a merevlemeze, akár külső, akár a PC belsejében lévő típusról van szó. A fogyasztóvédelmi hatóság szakértője elmagyarázta az [origo]-nak, hogy milyen esetben tagadhatják meg az utóbbi hónapokban jelentősen megdrágult adattároló cseréjét, amire a vásárló biztosan ráfizet a következő hónapokban is.
Vágólapra másolva!

Egy olvasónk azzal kereste meg az [origo]-t, hogy egy üzletben nem akarják kicserélni hibás merevlemezét, a kereskedő az alkatrész eredeti vételárát ajánlotta fel helyette. Ez normál esetben nem okozna túl nagy érdeksérelmet, de miután szeptember óta világszerte hiány van a merevlemezből, azok ára többszörösére emelkedett, így a kapott összegből nem tud új adattárolót vásárolni magának.

Ha nincs raktáron winchester, a vételkori ára jár vissza

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) az esettel kapcsolatban az [origo]-nak elmondták, hogy ilyen jellegű hiba esetén a vásárló első körben javítást vagy cserét kérhet. Ha a winchesterre még érvényes jótállás vonatkozik, a kereskedőnek ki kell cserélnie. Ugyanakkor - főleg a globális merevlemezhiány alatt - előfordulhat, hogy az adott modellből a kereskedőnek sincs raktáron, ekkor valóban felajánlhatja az alkatrész vételkori - jelen esetben jóval alacsonyabb - árának visszatérítését.

Forrás: AFP

Ha a vásárlónak kételyei vannak a bolt szavahihetőségét illetően, érdemes megkérnie egy ismerősét, hogy érdeklődjön a hiányzó alkatrész beszerzéséről: ha neki a kereskedő úgy nyilatkozik, hogy raktáron van a termékből, a cserét sem utasíthatja vissza.

Egyben vásárolt gépben is elromolhat

Hasonló a helyzet akkor is, ha egy egyben vásárolt asztali PC-ben vagy laptopban hibásodik meg az adattároló alkatrész. A fogyasztóvédelmi hatóság szerint ilyenkor a teljes termékre vonatkozik a jótállás: alapesetben a hibás alkatrészt kell cserélnie a kereskedőnek, mivel ez kisebb költségráfordítással jár. Ha ez nem lehetséges, a teljes számítógépet cserélnie kell a kereskedőnek - tudtuk meg az NFH-tól.

Előfordulhat, hogy sem a merevlemez, sem pedig a laptop nincs készleten, mert kifutó típus. Ebben az esetben is felajánlhatja a kereskedő a meghibásodott winchester eredeti árának visszatérítését, bár ennek meghatározása nehézkes lehet, hiszen a vásárló egyben fizetett az egész számítógépért. Ha a vevő számára ez nem elfogadható, végül a laptop vagy asztali számítógép teljes vételkori árát kérheti vissza a kereskedőtől.

A jelenlegi emelkedő árakat látva ez utóbbival valószínűleg senki sem jár jól, pedig általánosságban egy régebben vett konfiguráció áráért jobb felszereltségű új gépet lehet venni. Amíg a forint árfolyama a magyar vásárlók számára kedvezőtlenül alakul, és a merevlemezek ára többszöröse a szokásosnak, érdemes a hibás alkatrész cseréjére törekednie mindenkinek - persze az esetlegesen elveszett adatok ettől még nem állítódnak vissza.

Lassan csökkennek a merevlemezek árai

Az IDC technológiai tanácsadó cég elemzője, Fauszt Gábor az [origo]-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a merevlemezek - akár háromszorosára is emelkedett - ára már elérte a csúcspontot. A szakember most lassú csökkenést jósol, amelynek eredményeként jövő nyárra fognak visszaállni a korábbi kedvező árak.

Forrás: AFP

A hazai képviselettel rendelkező gyártók még kevésbé látják tisztán a helyzetet, de 15-20 százalékos hiányra számítanak az adattároló eszközök e típusából a jövő év első negyedévében, ami egyben a számítógépek árának 10-20 százalékos emelkedését is hozza majd (nem számítva a 2012-től magasabb áfa és a kedvezőtlen árfolyam hatásait).

Valamelyest kedvezőbb a helyzet az Apple esetében, az amerikai cég ugyanis riválisainál hosszabb távú szerződéseket köt beszállítóival, magyarázta el az [origo]-nak Birincsik József, az iJoe nevű Mac-kereskedés vezetője - az Apple hazai képviselete nem kívánt nyilatkozni a témában. Birincsik szerint - az átlag magyar vásárló által választott laptopoknál drágább - Macbookok ára nem fog emelkedni a merevlemezhiány miatt, ráadásul a cég legnépszerűbb termékét, a Macbook Airt már nem is ezzel, hanem SSD-meghajtóval szerelik. Az üzlet vezetője szerint az Apple kínálatában csak az egyedileg két vagy három terabájtos kapacitású merevlemezzel rendelt Time Capsule hálózati meghajtók esetében okoz gondot a merevlemezhiány, ezeket csak több hónapos kiszállítási idővel értékesíti a cég.