Csak megkóstolni nem lehet az interneten főzött pálinkát

Internetes pálinkafőzde Békésen, Nagy Gergely a Békési Pálinka Zrt. főzőmestere
Vágólapra másolva!
Egyetlen kattintással szivattyúztuk be a cefrét, saját magunk állítottuk be a lepárlók hőmérsékletét, és végül leválasztottuk a középpárlatot Magyarország első hackerbiztos internetes pálinkafőzdéjében. Videónkon megnézheti, hogyan kell a high-tech eszközökkel szeszt főzni, bár a főzőmester kóstolását továbbra sem lehet nélkülözni.
Vágólapra másolva!

Steampunk, vagyis múlt századinak tűnő csúcstechnológia, rézcsövek, és nyomásmérők töltik meg a Békési Pálinkafőzde százötven kilogramm cefrét fogadó látványfőzdéjét. Mindössze néhány oda nem illő alkatrész, a lepárlókra szerelt érintőképernyők jelzik, hogy nem szokványos pálinkafőzdében járunk, itt ugyanis a megrendelő akár otthonából, az interneten keresztül is vezérelheti a szesz lefőzésének teljes folyamatát a cefre beszivattyúzásától kezdve a kész pálinka kitöltéséig. Az online főzőrendszer működését nyilvános indulása előtt mutatta be Hegedűs Sándor, a Békési Pálinkafőzde ügyintézője, aki körbevezette az [origo] stábját a főzdében.

Rézcsövek, csapok és érintőképernyők

A szeszes italok közül talán a pálinka elkészítése számít a leginkább technikai sportnak. A nagyapák fáskamrájában megtalálható, tejeskannából, jobb sorsra érdemes kuktából eszkábált főzőberendezéseken még nem látszik ez, de egy ipari használatra szánt eszköz már jóval impresszívebb látványt nyújt. Ezt rozsdamentes acélcsövek, hűtőspirál, gondosan leplombált csapok, nagy analóg kijelzők alkotják, az egész rendszer végén pedig ott ül, és számol a NAV szeszmérő doboza.


Kipróbáltuk, hogy milyen böngészőből, webkamera segítségével pálinkát főzni

A Békés város közepén, egy átépített zsinagógában üzemelő Pálinka Centrumot eleve úgy tervezték meg, hogy az interneten keresztül is vezérelni lehessen a főzést. A történéseket az épületet bemutató webkamerákon lehet követni, de a főzőmester is fog kapni egy hordozható kamerát, amivel a kémlelőablakokon keresztül meg tudja mutatni az online megrendelőknek, hogy épp mi folyik az üstökben. A lepárlókba épített ipari vezérlőrendszer pedig teljesen távvezérelhetővé teszi a főzdét: az elsőre pilótavizsgát igénylőnek tűnő felületen minden apróságot lehet szabályozni.

Kattintson a főzés gombra!

Az internetes pálinkafőzéssel próbálkozó ügyfél a teljes rendszert irányítása alá vonhatja az interneten keresztül - a harmincmillió forintos főzőberendezés úgy működik, ahogy a felhasználó beállítja. Fokonként állíthatja át a cefrét melegítő vízköpeny hőmérsékletét, hűtőrendszert kapcsolhat be vagy állíthat le, de azt is megmondhatja az automatikának, hogy mikor válassza le a rossz, acetonos ízű előpárlatot, és mikortól töltse külön a szintén rossz ízű utópárlatot.

"Ez nem csak egy videojáték vagy egy stratégiai játék, itt valóban le fog főni a pálinkája" - mondta a rendszerről Hegedűs Sándor. A kiadott parancsokat azonnal végrehajtja a rendszer: a cefre beszivattyúzása gomb valóban a szivattyúkat indítja el, a főzés vége gombra kattintva valóban leáll a folyamat. Hogy mégse történjen baj, az internetes főzés során végig jelen van egy főzőmester is a berendezés mellett, így egy óvatlan felhasználó sem tudja tönkretenni azt. Ő végzi el azt is, amit a gép előtt ülő felhasználó nem tud megcsinálni az interneten keresztül: megkóstolja a készülő pálinkát. A főzőmester és az internetes kliens előtt ülő felhasználó között a főzés körülbelül két órája alatt folyamatos chatkapcsolat van, a mester még beállításokat is javasol a kevésbé gyakorlott felhasználóknak.

Online vizsgát kell tenni pálinkafőzésből

Ha valaki szeretné használni az internetes pálinkafőzdét, akkor előbb egy webes felületen elvégezhető kérdéssort is sikeresen ki kell töltenie a jogszabályok miatt - mondta Hegedűs Sándor. Hiába változott a pálinkafőzést érintő szabályozás tavaly szeptemberben, a bérfőzdéknek még mindig szigorúan kell dokumentálniuk, hogy ki és hány liter szeszt főzetett.

A felhasználóknak ráadásul vizsgát is kell majd tenniük számítógépükön keresztül a főzést megindító gomb megnyomása előtt, amelyhez a Békési főzde oktatóvideót és tananyagokat is biztosít. Az ezen feltett kérdések javarészt olyan dolgokat érintenek, amelyeket a gyakrabban főzető emberek már eleve tudnak.

Nem lesz hackerek martaléka a pálinka

Annak ellenére, hogy a Békési Pálinkafőzde vezérlőrendszere hamarosan csatlakozik majd az internethez, az üzemeltetők nyugodtak. Nem tartják sérülékenyebbnek a méregdrága berendezést az internetes kapcsolat miatt, hackerek akkor sem tudnak lefőzni néhány liter pálinkát, ha be is jutnak az üzem rendszerébe. A berendezést árammal ellátó főkapcsolót a főzőmesternek kell elfordítania, hogy életre keljenek a szivattyúk és a számítógépek.

Az internetes főzési lehetőség elvben már működik, ám a főzde weboldalán még hiába keressük, az éles rendszert csak később fogják beindítani, mert a jelenleginél kényelmesebb használatot biztosító felületet akarnak fejleszteni hozzá. Ha ez elkészül, bárki feliratkozhat egy netes lepárlás levezetésére, pár nap múlva pedig már a saját pálinkájával kínálhatja a vendégeit.