Legfőbb támogatóját veszíthette el a Firefox

Vágólapra másolva!
Komoly támogatóját veszíthette el a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla Alapítvány. A Google többé nem fizet a szervezetnek azért, hogy alapértelmezett kereső lehessen a böngészőben, miután saját szoftverét már csaknem ugyanannyian használják.
Vágólapra másolva!

A ZDNet amerikai technológiai hírportál értesülései szerint a Google nem hosszabbította meg azt a szerződést, amelynek alapján a cég szolgáltatása az alapértelmezés szerinti kereső a Firefox böngészőben. A szoftvert fejlesztő Mozilla Corporation nevű cég - amelynek tulajdonosa a hasonló nevű nonprofit alapítvány - bevételeinek 84-86 százalékát a Google-tól érkező díjak képezték, tehát lényegében a keresőcég fedezte a Firefox böngésző fejlesztési költségeinek javát, százmillió dollár körüli összegekkel.

A Google és a Mozilla Corporation 2008-ban kötött megállapodást arról, hogy az előbbi cég szolgáltatása lesz a Firefox alapértelmezés szerinti keresője. Az idén novemberben lejárt szerződés megkötésekor a Google-nak még nem volt saját böngészője, a Chrome első kiadása ugyanis csak 2008 végén vált elérhetővé.

A múlt héten adtuk hírül azt is, hogy a Google saját, Chrome nevű böngészője már egyes statisztikák szerint lehagyta, de mások szerint is közel azonos részesedéssel bír felhasználói részesedésben, míg globálisan az első helyen a Microsoft Internet Explorerje áll. Ilyen helyzetben a Google-nak többé nem érdeke a Firefox segítése semmilyen módon.