Lecserélheti a Facebook helymegosztó funkcióját

Vágólapra másolva!
Meg nem erősített információk szerint a Facebook felvásárolta a Gowalla nevű céget, amely a közösségi szájt Helyek (Places) nevű helymegosztó funkciójához hasonló szolgáltatásokat nyújt.
Vágólapra másolva!

Erről a CNN amerikai hírcsatorna online kiadása adott hírt a Gowallához közeli névtelen forrásokra hivatkozva, de a felvásárlásról szóló híreket a cég hivatalosan nem kívánta kommentálni. A csatornának azt sem sikerült megtudnia, hogy a világ legnépszerűbb közösségi oldala mennyit fizetett a Gowalláért. A Facebook az Egyesült Államokban tavaly nyáron, itthon idén tavasszal indította el a Places (Helyek) elnevezésű funkcióját, ami lehetővé teszi használóinak, hogy okostelefonjaikről bejelentkezzenek helyekre, így ismerőseik láthatják, hol tartózkodnak, ha találkozni akarnak velük. Ez a szolgáltatás hasonló funkcióval bír, mint az egy évvel korábban elstartolt Gowalla, vagy a legnépszerűbb helymegosztó szolgáltatás, a Foursquare.

A Facebook Helyek funkciója abban tér el jelentősen a Gowallától és a Foursquare-től, hogy az egy nagy közösségi szájt kis része, míg az utóbbi kettő teljes értékű szájt, amelyen a helyekre való bejelentkezéseket jutalompontokkal díjazzák. Bár a jutalompontok önmagukban nem érnek pénzt, egyes cégek a helymegosztó szolgáltatásokra alapozva kínálnak kedvezményeket: például egy étteremben a sokadik látogatás után olcsóbban lehet megvacsorázni.

A CNN úgy tudja, hogy az akvizíciót követően a Gowalla alkalmazottainak többségét a jelenlegi Austinben lévő székhelyről átköltöztetik a Facebook Palo Alto-i központjába, ahol a cég Timeline nevű új, emlékek eltárolását biztosító, bevezetés alatt álló funkciójának helyszínek rögzítésével kapcsolatos tulajdonságainak továbbfejlesztésén dolgoznak majd. A Gowalla eleinte szoros versenyben volt a Foursquare-rel, azonban az jelentősen lekörözte népszerűségben, ezért a szájt némileg profilt váltott, és utazóknak nyújtott információbázisként állította be magát. Ha a Facebook általi felvásárlás igaznak bizonyul, az azt is jelenti, hogy a Helyek funkció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.