Válságkarácsony: milyen idén a laptopdivat?

Laptopvásárlási tanácsok, műszaki bolt
Vágólapra másolva!
Drágulnak a laptopok Magyarországon, mégis jobban fogynak, mint tavaly, ráadásul évtizedek óta először előfordulhat, hogy januárban még drágábbak lesznek, mint karácsonykor. Megnéztük, milyen gépre buknak leginkább a magyarok és kipróbáltunk egy olcsóbb konfigurációt is.
Vágólapra másolva!

Bár a vásárlási csúcs december következő heteiben várható, az [origo]-nak nyilatkozó hazai kereskedők és gyártók már most növekedést tapasztalnak a laptopok eladásában tavalyhoz képest. Ez szerintük jelentős részben annak köszönhető, hogy jövőre a jelenlegi 25-ről 27 százalékra emelkedik az áfa, ráadásul sokan időzítik karácsonyra egy ilyen drága berendezés beszerzését.

Pedig az idén nem volt különösebb áttörés a noteszgépek piacán, komoly újdonságnak csak a nagy teljesítményű, ám vékony és könnyű ultrabookok megjelenése számít, ezekből azonban itthon még nincs nagy választék, és nem is túl olcsók, így csak jövő karácsonykor várható a térhódításuk Magyarországon.

Ráadásul a merevlemezek ára az elmúlt hónapban a többszörösére emelkedett a legfontosabb thaiföldi gyárakat elöntő árvizek miatt. A laptopgyártók azonban még korábban megrendelték a karácsony előtt boltokba szállítandó gépek merevlemezeit, így a laptopok árában csak a jövő év elején jelenik majd meg az alkatrészek drágulása. A kedvezőtlen valutaárfolyamok, a magasabb áfa és a winchesterhiány miatt évtizedek óta először lesz drágább egy számítógép az év elején, mint karácsonykor - mondta Várkonyi Balázs, az Edigital ügyvezető igazgatója. Újabb árcsökkenésre a jövő év közepe tájékán lehet számítani.

A netbookot kinyírja a tablet

Olcsósága miatt az utóbbi két év slágerterméke volt a netbook, mostanra azonban a vevők döntő többsége a kicsi és olcsó noteszgép helyett már táblaszámítógépet választ - derül ki az Extreme Digital elektronikai bolthálózat és a mobil eszközöket árusító Speedshop tapasztalataiból. Az Edigital szerint a magas, 140 ezer forintos indulóár dacára a vásárlók kilencven százaléka az Apple iPadjét választja, míg a Speedshop szerint az olcsó, ötvenezer forintos androidos alapmodellek is kelendőek.

A kereskedők szerint a noteszgépeken kis haszonkulcs van, ezért a közelmúlt gyenge forintárfolyamának hatása gyorsan begyűrűzött a gépek áraiba. Ez leginkább a csekély árukészlettel dolgozó kis boltokat érinti, mivel ezek többségével a nagykereskedők napi árfolyamon számolnak el, míg a nagy áruházláncok akár ezres darabszámú tételt is meg tudnak venni fix árfolyamon egy adott típusból.

Még nem divat Windowst venni

A gyártók és a kereskedők tapasztalatai szerint egyre többen vásárolnak Windowszal együtt számítógépet, de továbbra is a szoftver nélkül kínált konfigurációk a legnépszerűbbek itthon. A Toshiba magyar képviseleténél elmondták, hogy bizonyos, árérzékeny vevőkört vonzó értékesítési láncokban az operációs rendszer nélküli számítógépek a kelendőbbek, ezek egyébként technikai paramétereikben és szolgáltatásaikban általában nem különböznek a Windowszal együtt árusított társaiktól. A japán gyártó magyar képviselete szerint azonban a kevésbé árérzékeny vevőkört vonzó kereskedelmi láncokban már viszonylag sokan választanak eredeti operációs rendszerrel is felszerelt számítógépet, magasabb árkategóriában szinte kizárólag ilyen értékesíthető.

Egyes olcsó konfigurációkat a használatot megkönnyítendő előre telepített Ubuntu Linuxszal árul több üzlet, de sok vásárló a Windows valamelyik változatának kalózkópiáját telepítik az új laptopra. Ez azért lehet problémás, mert a Windows XP népszerű változatai nem képesek kezelni 3 gigabájtnál több memóriát, a Windows Vista és a Windows 7 másolásvédelme pedig hatékony,csak úgy lehet kijátszani, ha a felhasználó nem frissíti a rendszert, ami miatt viszont az egy idő után nem lesz biztonságos.



Milyen a magyarok kedvenc notebookkonfigurációja?

A legjobb átlagáron jelenleg a 15,6 colos képernyővel szerelt típusok kaphatóak, az ennél kisebb vagy nagyobb kivitelű noteszgépek többnyire drágábbak. A korábbi 80-100 ezer forintos alapmodellek helyett ma már inkább 120-160 ezer forintos gépeket választanak a vevők, mivel sokan már nem életük első, hanem második-harmadik noteszgépét vásárolják, így konkrét igényeik is vannak - közölte kérdésünkre a Samsung. A tipikus felszereltség általában Intel Core i3-as processzort, négy gigabájt memóriát és 320-500 gigabájtos merevlemezt tartalmaz. Ez a hardver már elég erős egy átlagfelhasználó minden szoftveréhez, a tárhely pedig elég nagy a fotóinak, zenéinek és filmjeinek.

Ezeknek az ismérveknek felel meg az általunk kipróbált Acer Aspire 5755-ös laptop is, amelyet 150-160 ezer forintért lehet kapni. Hatcellás akkuja bírta közel négy és fél órán át, hogy wifin keresztül folyamatosan YouTube-videókat játszottunk le a gépen.

Mielőtt azonban a felhasználó birtokba venné a gépet, le kell róla irtania a gyárilag telepített Windows 7 Home Premium rendszerbe ágyazott próbaverziós programokat, harminc nap alatt lejáró vírusirtókat és irodai szoftvereket, amelyek kissé zavaróak. Ezután már nem lehet panasz a gép teljesítményére: a hardver a lassan a piacra kerülő ultrabookokkal is felveszi a versenyt, igaz a gépház nem olyan vékony és kecses, mint az Intel által kitalált új kategória gépeié.

Forrás: Acer
Az Acer Aspire 5755 a tipikus új laptop archetípusa

Az Acer tapipadja és szigetes kialakítású gombokkal felszerelt billentyűzete is kényelmes, nem az olcsóbb gépekre jellemző pattogó, könnyen hajló műanyag gombokat szerelték a gépbe. Egyedüli hátránya a kurzormozgató billentyűk apró mérete, ezek összementek a numerikus billentyűzet miatt. A szokásos csatlakozók mellett HDMI-kimenet is található a számítógépen, amely nemcsak a képet tudja átadni a tévének, hanem a hangot is.

Mit tud egy laptop százhúszezerért?

A kategória legalsó szegmenséhez tartozik a Dell Inspiron M5040. A 110-120 ezer forintért kapható géphez Windows 7 helyett az ingyenes Ubuntu Linux előre telepített változatát adja a gyártó. Ez az első indításkor megkérdezi, milyen nyelven szeretnénk használni, rákérdez a billentyűzet beállításaira, kér egy felhasználónevet és egy jelszót, így a használatba vétel nem igényel semmilyen hozzáértést.

A Dell gépét két gigabájt memóriával, és kisebb teljesítményű AMD Dual Core E350-es processzorral szerelték fel, ami a teljesítményen is érződik: míg a drágább Acer gép a Geekbench nevű univerzális teljesítménymérő szoftvertől 5631 pontot kapott, a Dell M5040-es csak 1942 pontot ért el. Ugyanakkor a videókat az integrált ATI Radeon HD6310-es videokártya is képes normális minőségben lejátszani, átlagos felhasználásra így ez a notebook is megfelelő. Üzemidejét ugyancsak wifin keresztüli folyamatos YouTube-lejátszással mértük le, és ez a gép is majdnem négy órán át bírta.

Forrás: Dell
A Dell Inspiron M5040-nél az ár alacsonyan tartása volt a cél

Mivel az Ubuntuhoz elérhető a Firefox és Chromium böngésző, Skype, és beépített chatprogramjával minden fontos hálózatra csatlakozni lehet, egy átlagos internethasználó igényeit kielégíti. Legfeljebb az lehet szokatlan a használatakor, hogy a wifijelszó levédésére is jelszót kér. Ez a Linux automatikusan képes frissíteni magát, ami különösen jól jön akkor, ha olyasvalaki kapja meg a gépet, aki ezzel amúgy nem törődne, mivel így vírusirtót sem kell venni a programhoz. A Windowszal ellentétben játékból nincs túl sok hozzá, de manapság már számos böngészőben játszható verzió is létezik ezekből.

Az egyszerű használat érdekében ezt a gépet is felszerelték hang- és képátvitelre alkalmas HDMI-csatlakozóval, így egyszerűen lehet tévére kötni. Billentyűzete szintén szigetes elrendezésű, de nincs benne külön numerikus felület.

Nézze meg, mennyi garancia jár a géphez!

Hasonló áron csaknem mindegyik gyártó kínál a fenti két tesztalanyhoz hasonló felszereltségű noteszgépeket, de mivel a hordozható gépek meghibásodás esetén nehezen és drágán szervizelhetők, érdemes vásárlás előtt az árcímke mellett a géppel kínált garanciát is megvizsgálni. Az általunk is tesztelt Acer 5755-öshöz az említett árért például csak 1 év alapjótállás jár, míg a kisebb teljesítményű és olcsóbb Dell M5040-est három éven át javítják díjtalanul. Érdemes tudni, hogy a kiterjesztett garancia általában nem vonatkozik egy éven túl az akkumulátorra és az esetleg elkopó billentyűkre sem.