Vállalta a Facebook, hogy nem lesz gonosz

Vágólapra másolva!
Megállapodott a Facebook az amerikai fogyasztóvédelmi szervvel arról, hogy a jövőben csak felhasználóinak előzetes hozzájárulását követően aktivál olyan funkciókat, amely automatikusan oszt meg róluk szóló bizalmas adatokat. A hatóságok a következő húsz évben folyamatosan vizsgálni fogják, hogy a közösségi szájt működtetői betartják-e vállalásukat. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a Facebook nem tartotta be maradéktalanul az európai felhasználók adatainak kezelésére vonatkozó vállalásait sem. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai verseny- és fogyasztóvédelmi hivatal tisztét is betöltő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) kedden jelentette be, hogy megállapodásra jutott a Facebookkal abban az ügyben, amelyet még 2009-ben indított a közösségi oldal működtetője ellen.

Ennek kapcsán írt blogbejegyzésében a szájt alapítója, Mark Zuckerberg is beismeri, hogy korábban követtek el hibákat, de úgy véli, hogy a Facebook által nyújtott pozitív lehetőségek hasznossága ezeknél jóval nagyobb. Márciusban a bizottság a Google céggel lépett hasonló megállapodásra a cég Zümm nevű - hamarosan bezáró - közösségi szolgáltatásával kapcsolatban felmerült adatvédelmi problémák nyomán, tavaly pedig a Twitterrel kapcsolatos aggályait orvosolta hasonló módon.

Kérdés nélkül nyilvánossá tettek adatokat

Akkor a Facebook úgy aktivált felhasználóinál egy új funkciót, hogy az automatikusan nyilvánossá tett bizonyos adatokat - például ismerőseik listáját - az emberekről, akik utólag tudták csak letiltani vagy csupán ismerőseikre korlátozni ezek hozzáférhetőségét, ráadásul a közösségi oldal nem is jelezte nekik előre az új funkció bevezetését.

Az FTC-vel való megegyezés keretében a Facebook vállalta, hogy a jövőben nem fog ilyen módon bevezetni új funkciókat, hanem ezeket minden esetben a felhasználóknak kell majd bekapcsolniuk.

Valóban törölni fogják a fiókokat

A Facebook azt is vállalta, hogy a jövőben harminc napon belül fizikailag törli a deaktivált fiókokat, hogy azok tartalmához senki ne férhessen hozzá - a vizsgálatok szerint korábban ez nem valósult meg, a törölt fiókok csak logikailag voltak elérhetetlenek, tartalmuk azonban rejtett módban továbbra is hónapokon át a cég rendszerein maradt.

Vizsgálata nyomán az FTC azt is elrendelte, hogy az elkövetkező húsz év során kétévente egy független cég által végzett adatvédelmi auditot kell tartani a közösségi oldalt működtető cégnél, hogy kiderüljön, a társaság valóban betartja-e a megállapodásban foglaltakat.

Nem tartotta be az európai adatvédelmi szabályokat

Bár az FTC vizsgálata az Egyesült Államokra vonatkozik, a szervezet honlapján elérhető közleményből az is kiderül, hogy bár a Facebook csatlakozott ahhoz a Safe Harbor nevű, az USA és az EU között létrejött egyezményhez, amely garantálja, hogy az amerikai cégek az európai előírásoknak megfelelően kezelik európai felhasználóik adatait, ennek a társaság nem tett eleget, a mostani vállalás nyomán azonban ezt is megteszi majd.

Az egyezményhez korábban a Google cég is csatlakozott, és többek között ez tette lehetővé azt is, hogy a magyar adatvédelmi biztos engedélyezze a keresőcégnek azt, hogy a jövőben kamerás autóival rögzíthesse hazánk utcáinak Street View panorámaképeit, amelyek elkészítésének digitális nyersanyagát az Egyesült Államokba kell továbbítani. A Facebook ellen nemrég a hamburgi adatvédelmi biztos, illetve ír központja miatt az írországi adatvédelmi biztos is vizsgálatot kezdeményezett.