Évtizedek óta először lesz veszteséges a Nintendo

Vágólapra másolva!
A videojátékgyártó rossz eredményei az új, 3D-s képernyővel szerelt hordozható konzolja gyenge eladásainak és a japán jen kedvezőtlen árfolyamának a következménye- számolt be a Bloomberg amerikai üzleti lap.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség szerint a Nintendo arra számít, hogy a 2011-es évet húszmilliárd jenes, vagyis közel 56 milliárd forintnak megfelelő nettó veszteséggel fogja zárni. A Super Mario főszereplésével készült videojátékok gyártója a Bloomberg szerint huszonnyolc év után először veszteséges akkor dobta piacra a Magyarországon is ismertté vált, NES nevű konzolját, de akkor sem produkált ilyen nagy deficitet.

A rossz gazdasági eredményeket többek közt az okozta, hogy a cég idén piacra dobott, szemüveg nélkül is térhatású képet is megjeleníteni tudó hordozható masinája, a Nintendo 3DS világszerte nem bizonyult elég kelendőnek, ezért a gyártónak jelentősen csökkentenie kellett a termék árát. Az új zsebgép sikertelenségét főként az okozta, hogy nem készültek hozzá kellő számban olyan új játékprogramok, amelyek vonzóvá tették volna. Eredeti tervei szerint a 3DS-ből az idén 30-50 millió darabot adott volna el a cég, de most már legfeljebb 16 millió darabos eladásokat tart megvalósíthatónak az év végéig.

Bár a konzolpiacon elterjedt gyakorlat, hogy magukat az eszközöket a gyártási árnál olcsóbban kínálják, a kieső profitot pedig a viszonylag drága játékokból pótolják, a Nintendo pont arról volt ismert korábban, hogy eleve nem veszteséggel árusítja termékeit. Nem segítette a Nintendo eladásait az euróval szemben erős japán jen sem a kontinensen, pedig a cég legnagyobb forgalmát Európában és az Egyesült Államokban bonyolítja le.

Ráadásul a Nintendo új versenytársakat kapott: míg korábban csak a Sony PlayStationjével és a Microsoft Xboxával szemben kellett állnia a sarat, ma már a játékok futtatására ugyancsak alkalmas okostelefonok és táblagépek is komoly konkurenciát jelentenek a számára.