Barátok is igazolhatják a Facebook-fiókunkat

Vágólapra másolva!
Megbízható barátaik is igazolhatják mostantól a facebookozók fiókjainak tulajdonjogát, ha elfelejtik jelszavukat vagy valaki szándékosan megváltoztatja azt.
Vágólapra másolva!

A "Megbízható barátok" (Trusted Friends) funkciót ezen a héten vezette be a Facebook, és a fiókok tulajdonjogának igazolását teszi egyszerűvé. Bár az elfelejtett, megváltoztatott jelszó helyett korábban is lehetett újat kérni e-mailben, ha valaki a regisztrációjához használt e-mail fiókjához sem fért hozzá, csak a cég ügyfélszolgálatán keresztül, személyes adatainak igazolásával férhetett hozzá újra facebookos felhasználójához.

Az új funkció ezt a bonyolult, időigényes procedúrát tudja kiváltani, ha a felhasználók előzetesen megjelölnek három olyan - ugyancsak a Facebookon lévő - embert, akik ilyen helyzetben igazolhatják, hogy az adott fiók valóban a saját tulajdonuk. A jelszó elfelejtése esetén a kiválasztott három vagy öt ismerősnek küld ki a rendszer PIN-kódokat. Ezeket a számokat kell eljuttatniuk a kizárt ismerősüknek, akit abban az esetben enged be újból a Facebook, ha mindhárom kódszámot helyesen írja be egy jelszót kiváltó felületen.

Míg a közösségi oldal szerint az újítás a felhasználók fokozott védemét szolgálja, egyes szakértők szerint azonban inkább kockázatnak teszi ki a felhasználókat, hiszen előfordulhat, hogy ismerőseik gépéhez is hozzáférést szereznek illetéktelenek.