Sarki szél hűti majd a Facebook új szervereit

Vágólapra másolva!
A svédországi Lulea városában akarja kiépíteni a Facebook első olyan saját üzemeltetésű adatparkját, amely az Egyesült Államokon kívül működik. Az északi sarkkörre eső településen mindig olyan hideg van, hogy a szerverek hűtésére egyáltalán nem kell majd költenie a cégnek. 
Vágólapra másolva!

A Facebook Írországban is működtet ugyan szerverparkot, ám ezek nem a cég saját szerverközpontjában, hanem bérelt létesítményben működnek. A világ legnagyobb közösségi oldalának működtetése hatalmas kapacitást igényel, a leginkább költséghatékony működést pedig saját adatközpontok létesítésével tudja elérni a cég. A társaság csütörtöki bejelentése szerint a Facebook első USA-n kívül adatközpontját a Svédország északi részén fekvő Luleában fogják létrehozni.

Nem kell majd klímára költeni

Azért esett a cég választása erre a városra, mert Svédország leghidegebb vidékén, az északi sarkkör magasságában fekszik, az éves átlaghőmérséklet 1-2 Celsius-fok, és még nyáron sincs általában melegebb húsz Celsius-foknál, a brit Telegraph napilap híre szerint a településen 1961 óta egyetlen alkalommal volt melegebb harminc foknál. Ennek köszönhetően a Facebook működését kiszolgáló szerverpark berendezéseit egyszerűen, kintről beáramoltatott hideg levegővel lehet majd hűteni, a település klímája az év minden napján "ingyenes légkondicionálást" biztosít a hardvereknek. Más éghajlati övbe eső vidékeken a hűtést csak komoly költséggel, nagy teljesítményű, így sok áramot fogyasztó klímaberendezésekkel lehet megoldani.

Három óriási szerverfarmot húznak fel

A vállalat tervei szerint az adatközpont első épületében már jövőre elindíthatják a szervereket, 2014-ig pedig két további létesítményt húznak fel mellette. Mindegyik épület egyenként huszonnyolcezer négyzetméter alapterületű lesz. A PC World amerikai technológiai magazin híradása szerint egész Európán belül Luleában a legolcsóbb a villanyáram használatának költsége, a szerverek működéséhez szükséges energia döntő többségét pedig a közeli Lule folyón működő vízi erőmű állítja majd elő.

A Telegraph szerint a Microsoft néhány évvel ezelőtt azt tervezte, hogy Szibériában létesít adatközpontot, de a projekt végül nem valósult meg. A Google ugyanakkor az ugyancsak hűvös éghajlatáról ismert Finnországban létesített saját szerverparkot egy egykori papírgyár helyén.