Már filmeket is lehet venni a magyar iTuneson

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a videotéka és filmvásárlás is elérhetővé vált az Apple iTunes nevű online boltjában, amely hazánkban néhány hete indult el, eddig azonban csak zeneáruházként működött.  A Movie Store-ban másolásvédelemmel ellátott, angol nyelvű alkotásokat lehet megvenni és kölcsönözni, amelyeket számítógépen, iPhone-on vagy iPad táblagépen lehet megnézni.
Vágólapra másolva!


Az Apple szeptember végén indította el hazánkban a nyugati országok többségében már évek óta működő iTunes szolgáltatást, amely a világ legnépszerűbb online zeneáruházaként is ismert, néhány éve azonban a zenék mellett már filmeket is lehet kölcsönözni vagy vásárolni rajta. Az Apple egyelőre hivatalosan nem jelentette be az online téka indulását, a céget pedig nem sikerült elérnünk, hogy kommentálja a hírt.

Csütörtökön elsőként a magyarországi iPhone mobiltelefonokon használatos iTunes applikációban jelent meg a Movie Store eddig hiányzó ikonja, de a szolgáltatás már a számítógépre telepíthető iTunes lejátszóprogramból is elérhető: noha a bolt nyitóoldalára még nem került ki a videotékához vezető link, az iTunes bal oldali Movies menüpontjára kattintva, majd ott a "Browse movies in the iTunes Store" feliratra kattintva a filmek között is lehet keresgélni, illetve a filmek angol címeit begépelve is kiadja azok adatlapjait a kereső.

Angol nyelvű filmek magyar felirat nélkül

Egy átlagos film kikölcsönzése az iTuneson három-négy euróba, vagyis kilencszáz-ezerkétszáz forintba kerül (az árakat euróban tüntetik fel). A kölcsönzés kifizetését követően harminc nap áll a felhasználó rendelkezésére arra, hogy megnézze a kiválasztott alkotást. Ha a film lejátszását már el is indította, a lejátszást 48 órán belül be kell fejezni, ennek túllépése esetén a felhasználónak újból meg kell fizetnie a három eurót a film megtekintéséhez.

Forrás: [origo]
Már magyar felhasználók is kölcsönözhetnek, vásárolhatnak filmeket az iTunesról

Egyes filmek elérhetők hagyományos és HD-felbontású (1280x720 pixeles) változatban is, a jobb minőségért azonban többet kell fizetni: például a Sorsügynökség című filmet hagyományos változatban 4 euróért (1200 forint) lehet kibérelni, a HD-verzió kölcsönzése viszont már öt euróba (1500 forint) kerül.

A kölcsönzése mellett az iTuneson meg is lehet vásárolni a filmeket: a legtöbbe a nagyfelbontású változatok kerülnek, egy átlagos alkotásért 14 eurót, vagyis 4100 forintnak megfelelő összeget kér el az Apple. Egyes akciósan árult filmeket a felhasználók már 8-10 euróért, vagyis kétezernégyszáz-háromezer forintnak megfelelő összegért megvásárolhatnak.

A filmeket sztereó hanggal, angol nyelvű változatban - egyelőre magyar felirat nélkül lehet megvenni az iTuneson, ami a hazai vásárlóközönség számára komoly hátrányt jelent. A már megvásárolt filmeket nem kell saját számítógépen tárolnia a vásárlónak, az iTunes fiókjába belépve később bármikor újra letöltheti azt - amíg az elérhető az online boltban. A szabadon másolható zenékkel ellentétben az iTuneson megvett filmeket másolásvédett formátumban lehet letölteni, amely csak az iTunes - számítógépes, iPhone-os, iPades vagy iPod Touche-ra írt - változatán játszható le, ha azokat ugyanazzal a felhasználói névvel regisztrálták, amellyel a filmet is megvették. Egy iTunes-fiókot egyidejűleg öt számítógépen lehet használni az Apple felhasználási feltételei értelmében.

Sorozatokat még nem lehet venni

Bár a külföldi iTunes filmáruházban tévésorozatok epizódjait is meg lehet venni vagy ki lehet kölcsönözni, a hazai felhasználók számára egyelőre kizárólag mozifilmek érhetőek el, a választék főként az utóbbi évek népszerű amerikai filmjeit tartalmazza. Az iTunes használatáról minden tudnivalót összeszedtünk korábbi cikkünkben a regisztrációtól kezdve a fizetési lehetőségekig.