Vágólapra másolva!
Víz alá kerültek a világ legnagyobb merevlemez-alkatrészeket előállító üzemének csarnokai. A piac 70-80 százalékát ellátó Nimec ugyanannak az árvíznek esett áldozatul, amely a Western Digital üzemeit is leállásra késztette.
Vágólapra másolva!

A winchesterek árai nem fognak azonnal az egekbe szökni az elemzők szerint. A DisplaySearch és az IHS-iSuppli szakértői szerint a gyárak jellemzően négy hétre elég alkatrésszel rendelkeznek, így a Hitachi, a Seagate és a Toshiba üzemek egy hónapig még valószínűleg tudnak termelni. Az alkatrészkészlet elfogyta után viszont rizikóssá válik a helyzet. A kockázat annyira magas, hogy Tim Cook, az Apple új vezérigazgatója múlt heti pénzügyi értékelésén külön kitért a problémára.

Thaiföldet az elmúlt ötven év legnagyobb árvize sújtja jelenleg. A világ legnagyobb merevlemezgyártójának számító Western Digital két üzeme már a múlt héten víz alá került. Egyelőre nem látszik, hogy az érintett üzemek mikor kezdhetnek ismét termelésbe. Valószínűnek tűnik, hogy a 2011-es év végére jelentősen megemelkedik a lemezek ára.

A Western Digital-lemezeket használó Apple mellett a japán autóipart is mélyen érinti a thaiföldi árvíz. A japán márkák elektronikájának jó részét thai üzemekben szerelik össze.