Hétpróbás csaló segített lebuktatni a Google-t

Vágólapra másolva!
Lebukott csaló segítette a szövetségi hatóságok Google elleni nyomozását. A Kanadából származó, az Egyesült Államokban illegálisnak számító gyógyszerek kereskedelmének felderítéséért cserébe a csaló 65 évnyi börtönbüntetést úszhat meg.
Vágólapra másolva!

Nem teljesen saját kútfőből dolgozott az amerikai szövegségi ügyészség, amikor ötszázmillió dollárra büntette a Google-t illegális gyógyszerek reklámozásáért. A hatóságokat a harminchat éves David Whitaker segítette az Adwords reklámok felderítésében.

Whitaker az után döntött úgy, hogy a hatóságok munkáját segíti, hogy 2008-ban kiutasították Mexikóból, és hat hetet töltött börtönben Kaliforniában. Az online gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozó csaló korábban már háromszor került börtönbe. Visszaesőként akár 65 éves büntetés elébe is nézhet utolsó, a kétezres évek közepén elkövetetett akciójáért, melynek során 8-22 millió dollártól szabadított meg Rhode Island-i kisvállalatokat és egy bankkártyatársaságot.

A szövetségi ügyésszel megkötött alku értelmében Whitaker segítette a hatóságok munkáját a Google elleni nyomozásban, az ügyészség pedig a tettéért kiszabható legalacsonyabb büntetést kéri számára. Az együttműködés két évig tartott, ez alatt a szövetségi nyomozók megtanulták, hogyan cselezik ki a gyógyszerrel ügyeskedők a Google Adwords hirdetési rendszerét, hogy kanadai gyógyszertárakat reklámozzanak az amerikai netezőknek.

Megfizetett a Google a tudatos törvénysértésért

A nyomozás végén a Google rekordméretű, ötszázmillió dolláros büntetést volt kénytelen fizetni. A cég nyilvánosan bocsánatot is kért azért, hogy az illegális importból származó gyógyszerek kereskedelmét segítette. A rekordméretű összeget a kanadai gyógyszertáraktól származó hirdetési bevételekből és az érintett gyárak bevételeiből számították ki. A Google azért egyezett bele a büntetésbe, mert a nyomozás kiderítette, a cég már 2003-ban tudta, hogy a külföldről származó vényköteles gyógyszerek behozatala törvénytelen az Egyesült Államokban. A cég ennek ellenére csak 2009-ben tiltotta meg az ilyen termékek hirdetését.

Whitaker korábbi áldozatai nem elégedettek a hatóságok alkujával. A férfi 2005 során több céget győzött meg arról, hogy a nagy elektronikai gyártókkal kötött előnyös alkunak köszönhetően jó áron tud különféle készülékeket szállítani. A kételkedőknek szórakoztató elektronikai termékekkel teli raktárakat is tudott mutatni a csaló, sőt az első rendeléseket pontosan le is szállította. 2005 nyara és 2006 tavasza között azonban már 13 millió dollárnyi tartozást halmozott fel. A lelepleződés után Whitaker Mexikóba menekült, ahonnan csak 2008-ban toloncolták vissza, egyenesen a hatóságok kezébe.