Azokról is adatot gyűjthet a Facebook, akik nem használják

Vágólapra másolva!
"Árnyékprofilok" létrehozása miatt is támadja a világ legnagyobb közösségi oldalát egy osztrák civil szervezet, amelynek panasza nyomán adatvédelmi vizsgálatot indítanak a héten a Facebook írországi központja ellen. A szervezet szerint a Facebook azokról az emberekről is adatbázist épít, akik nem is regisztráltak hálózatába, a közösségi szájt viszont tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

A Europe versus Facebook nevű szervezet még augusztusban tett panaszt az ír adatvédelmi biztosnál a Facebook ellen egy 24 éves helyi joghallgató, Max Schrem vezetésével. A közösségi oldal ugyanis az európai felhasználókat egy írországi leányvállalata által működtetett adatközpontból szolgálja ki, így be kell tartania az európai adatvédelmi előírásokat, amelyek gyökeresen eltérnek az amerikai gyakorlattól. A szervezet szerint a Facebook nem végzi el bejegyzések, fotók vagy személyes adatok fizikai törlését, ha a felhasználó töröl valamit, az csak helyileg törlődik a rendszerből, de valahol elérhető marad.

Azokról is adatbázist készíthet, akik nem tagjai

Az osztrák civil szervezet azzal is vádolja panaszában a Facebookot, hogy a közösségi szájt arra ösztönzi felhasználóit, hogy azok mások - ismerősök, kollégák - személyes adatait, például e-mail címeiket, telefonszámokat, neveket adjanak meg például e-mail fiókok importálása során. Ezeknek az adatoknak a birtokában a Facebook adatbázist tud építeni olyan emberekről is, akik nem is regisztráltak az oldalra - írja a Fox News amerikai tévécsatorna hírportálja.

A Facebook ugyan tagadja ezeket a vádakat, de a Fox Newsnak nyilatkozó szakértők szerint valóban kockázatos, hogy a közösségi szájt felhasználóit saját adataik mellett mások adatainak bevitelére kéri. A Facebook szóvivője szerint a szájton csupán arra adnak lehetőséget a felhasználóknak, hogy ismerőseiket meghívják a közösségi szolgáltatásba.

Még októberben lefolytatják a vizsgálatot

Ciara O'Sullivan, az ír adatvédelmi biztos szóvivője a Fox Newsnak úgy nyilatkozott, hogy a biztos még októberben széles körű vizsgálatot folytat a közösségi szájt európai központjánál. A szóvivő szerint a vizsgálat után arra számítanak, hogy a Facebook megváltoztatja a felhasználók adatainak kezelését. Az európai adatvédelmi szabályok jóval szigorúbbak az amerikaiaknál, az előírások megsértéséért pedig sokkal súlyosabb büntetésekkel sújthatják a cégeket, mint a tengerentúlon.

Szeptember végén nagy port kavart, hogy kiderült, a Facebook a felhasználók PC-in elhelyezett sütifájlok segítségével akkor is monitorozza, hogy milyen oldalakat keresnek fel, ha már kijelentkeztek a közösségi oldalról. A hibát a társaság néhány nap múlva javította.