Hajóra és vonatra szállt kameráival a Google

google streetview vonat alpok
Vágólapra másolva!
A Google utcanézeti panorámáinak rögzítésére használt speciális kamerák gyakran elhagyják a városok utcáit: az Alpokban vonatra rakták, a Déli-sarkot motoros szánon, az Amazonast pedig egy hajó tetejére szerelve járta be egy triciklire szerelt Street View-kamera.
Vágólapra másolva!

Az utcanézeti panorámák elkészítéséhez speciális fotós berendezést használ a Google, amely nagyjából két és fél méteres magasságban rögzítenek. A kamerarendszer kilenc különböző irányba látó lencsével rendelkezik, ezáltal csaknem háromszázhatvan fokos látószöggel bír. Az autók és triciklik esetében a képi információkat lézeres távolságmérőkből érkező adatok is kiegészítik, amelyek a jármű előtti utat tapogatják le 180 fokban, ötvenméteres távolságig: ezzel az útvonal közelében lévő objektumok, házak távolságát lehet meghatározni, ezáltal előállítható a helyszín virtuális makettje, amelyre a rögzített digitális fotókat is rá lehet húzni.

Forrás: Wikipedia
Balra a régi, jobbra az új Street View kamera által rögzített kép

A Wikipédia szócikke szerint jelenleg már a panorámakamerák negyedik generációját használja a Google a járművein, amely sokkal nagyobb felbontású, tisztább képet biztosít az első típusoknál, ahogy az a linkelt képeken is látható.

Az Alpokba vasúton ment

A Google azonban nem állt meg az utcák és terek végigfotózásánál. Számos olyan helyre is elvitték a Street View kameráját, amelyet autóval meg sem lehet közelíteni. Ha arra volt szükség, különleges, akár laptopról és akkumulátorról működő, kézzel tolható kamerát is építettek. A fagylaltoskocsira hasonlító triciklibe és kerekes kézipoggyászba szerelt kamerák pedig a világ minden pontjára eljutottak.

Forrás: Google
A Google triciklije vasúton járta be az Alpokot

Legutoljára arra jöttek rá a cég fényképészei, hogy a kerékpárral járhatatlan utakra is el lehet juttatni a triciklit, ha van, ami cipelje magával. A Svácji-alpok festői vasútvonalait például úgy fotózták végig, hogy egy üres vasúti pőrekocsi elejére rögzítették a triciklit, és ezt tolta végig a pályán egy mozdony. A felépítésnek köszönhetően a tricikli kilenc kamerájának remek kilátása volt a két oldalra és előre, csupán a hátsó nézetben lógott bele a képbe a vonat.


Ha kell, sínen is közlekedik a Google triciklije

A Google térképein virtuálisan bejárható útvonalak közé hamarosan bekerülő képsorozat nem csak a természeti szépségek szerelmeseinek lesz izgalmas. Az Albula-Bernina vonalon több mint kétezer méter szintkülönbséggel és bámulatos viaduktokkal áthidalt szakadékokkal kell megküzdenie a szerelvénynek, így bőven akad néznivaló az épített környezetet kedvelőknek is.

Bár vasútra most ültették először a Street View triciklijét, nem most kényszerült először valamilyen járműre ülni. A Google 2011 augusztusában fényképezte végig a világ legnagyobb folyama, az Amazonas dzsungellel borított partvidékét. A csapat járatlan utakon tekert végig, városokba nézett be a triciklivel, de akadt olyan szakasz is, ahol csak egy hajó tetejére kötözve tudták továbbvinni az eszközt.

Forrás: Google
Gyalogútra triciklivel viszik a Street View-t

Zsúrkocsival járnak múzeumba

Még csak nem is a tricikli a Street View csapat leglassabb eszköze. Az épületek belsejének bejárására speciális zsúrkocsit építettek a Google alkalmazottak. Az eszköz a világ másfél tucat jelentős múzeumát bemutató Art Project nevű kezdeményezés készítésekor debütált. A googlerek nemcsak a kiállítóterekbe vonszolták fel a furcsa eszközt, jártak vele például a csodálatos madridi Kristálypalotában is.

A rendkívül keskeny nyomtávú zsúrkocsinak nem csak az az előnye, hogy nem csinál nagy koszt a múzeumokban, hanem az is, hogy kis helyen elfér. Könnyen be lehet tolni a legkisebb kiállítóterek ajtaján is, körbe lehet vele kerülni a szobrokat, tárlókat.

A zsúrkocsihoz hasonlóan egy projektre készült a havas terepen helytálló Street View jármű, a kamerás motoros szán. Az egy hétvége alatt megépített, szigetelőszalag által összetartott járgányt eddig még csak a kanadai Whistler lejtőinek végigfotózására használta a cég, és csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer elviszik egy komolyabb túrára is. A tundrán vagy az északi nagy hómezőkön más járgánnyal úgysem igazán boldogulnának.

A Déli-sarkra nem vittek motoros szánt

A legretróbb megoldáshoz a hetedik kontinensen, az Antarktiszon folyamodott a Google. A fényképeket a cég szabadságon levő igazgatóhelyettese, Brian McClendon készítette egy fotóállványra szerelt digitális fényképezőgéppel. A maroknyi turistát és több falkányi pingvint tartalmazó képeket a Google munkatársai is viccből tették fel a Street View-ra. Ezt jelzi, hogy míg a világ összes pontján egy kis sárga emberfigurával lehet bekapcsolni az utcakép nézetet, az Antarktisznál megoldották, hogy ez az ikon pingvint formázzon.

Forrás: Google
Az Amazonas vidékén hajón utaztatták a panorámakamerát

Az igazgató kirándulásának anyagával a Google kamerái az összes földrészre eljutottak. Sok olyan különleges hely van, amelyet még nem fotózott végig a cég. Pompejiben ugyan jártak, de a Machu Picchut vagy Petra városát még nem lehet megnézni a Google-ön.