Egy iPhone-nal le lehet hallgatni egy közeli PC-t

iPhone 4, mobiltelefon, Apple
Vágólapra másolva!
Két amerikai egyetem kutatói rájöttek arra, hogy miként lehet egy asztalra helyezett iPhone 4 okostelefon beépített gyorsulásmérőjét arra használni, hogy lehallgassák a számítógép billentyűzetén leütött karaktereket - de csak nyolcvanszázalékos hatékonysággal, rendkívül bonyolult módon.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica című amerikai technológiai lap beszámolója szerint két amerikai egyetem, a Georgia Tech és az MIT kutatói azért dolgozták ki az eljárást, hogy bebizonyítsák, hogy a hihetetlennek hangzó módszer a gyakorlatban is működőképes. Az iPhone 4 és 4S modellekben ugyanis fejlett gyorsulásérzékelő szenzor is található, ez többek között azért kerül a készülékbe, hogy azt érzékelje, hogy álló vagy fekvő módban mutassa-e a képet a kijelzőn, valamint játékprogramok irányítását is lehetővé teszi a készülékház mozgatásával.

A kutatóknak sikerült egy olyan megoldást kidolgozniuk, amely lehetővé teszi azt, hogy ha egy asztalra helyezett számítógépen gépel valaki, akkor a bevitt szöveget egy ugyanarra az asztallapra helyezett iPhone-nal le lehessen hallgatni. Ehhez a szakértők rögzítették az egyes billentyűk leütéseinek jellegzetességeit, mivel a bal és jobb oldalon lévő, az okostelefontól távolabb vagy közelebb eső gombok benyomása eltérő fajta rezgéseket kelt.

Az így begyűjtött adatokat leütéspáronként statisztikailag elemzik, és egy - meglévő - szótár szavaihoz igazítják. A módszerrel egy 58 ezer szót tartalmazó szótár cikkeiben szereplő szavakat 80 százalékos hatékonysággal tudták azonosítani a begépelés során - nyilatkozta az Ars Technicának Patrick Taylor, a Georgia Tech adjunktusa. Taylorék egyébként egy korábbi, iPhone 3GS modellen kezdték tesztelni a módszert, az a típus azonban még csak a rezgések kevésbé kifinomult érzékelésére alkalmas giroszkóppal rendelkezik, ezért nem bizonyult alkalmasnak a feladatra. A kutató szerint az iPhone 4 mellett más modern okostelefonok is alkalmasak lehetnek a lehallgatásra, ha rendelkeznek beépített gyorsulásmérővel.

Azt a megoldás kidolgozói is beismerik, hogy az általuk kidolgozott módszerrel pont a felhasználói neveket és jelszavakat lenne nehéz lehallgatni, mert ezek sokszor nem értelmes szavak, így a lehetőség által jelentett kockázat is alacsony.