Visszavág olcsó okosmobiljával a Nokia?

Vágólapra másolva!
Bár a belsejében lévő egy gigahertzes processzor profi készüléket sejtet, a Nokia 500 okostelefon viszonylag olcsó készülék, és még ingyenes navigációs szoftver is jár hozzá. Képes visszavágni egy olcsó okostelefonnal riválisainak a fejlett készülékekkel évek óta bénázó gyártó? Cikkünkből megtudhatja.
Vágólapra másolva!

Az iPhone és különösen az Android-mobilok megjelenése óta egyre inkább leáldozni látszik a Nokia csillaga, pedig a cég E-sorozatához tartozó okostelefonok még sokak kedvencei voltak - a vevők többsége pedig manapság már nem alapkészüléket keres magának.

A Nokia 500-as külsőre elég tetszetős kinézetű készülék, ráadásul nagyon könnyű, garantáltan nem húzza le az ember zsebét. A telefon dobozába a standard fekete mellett metálkék és vörös hátlapot is csomagolnak - pedig ennyi év után a finnek már igazán rájöhettek volna, hogy nem ez az, ami vonzóvá tesz egy készüléket.

Extra még az egy gigahertz?

A Nokia 500-as egyik legfontosabb ismérve, hogy a gyártó minden korábbi mobiljánál nagyobb teljesítményű, egy gigahertzes lapkával szereli fel. Más cégek, például a Samsung vagy a HTC kínálatában már ennél jóval gyorsabb, akár kétmagos chippel szerelt típusok is elérhetőek, de azért egy ilyen teljesítményű készülék még ma is elég jónak számít.

Az ötszázas Nokia még nem a legújabb mobil Windowst, hanem a Nokia saját, Symbian szoftverének tavasszal feljavított, Anna nevű változatát használja. Bár a szoftver az izmos hardver miatt sosem szaggat a mobilon, az azért előfordul, hogy egy-egy alkalmazás elindítására túl sokat kell várni, amikor rákattintunk az ikonjára. Ennél zavaróbb, hogy a kezelőfelület az iPhone és az Android után meglehetősen fapadosnak tűnik, a kezelőfelület a legkevésbé sem látványos, az ikonok és gombok pedig kifejezetten sivárak, ezért a telefon használata nem nyújt túl nagy élményt.

Meddig lehet még sminkelni Annát?

Bár a Nokia még egy tovább frissített verziót hoz ki a Symbianból hamarosan, csodát nem érdemes várni ezektől a szoftverektől, gyökeres változást csak a Windows Phone 7-et futtató modellek megjelenése hozhat, amelyek egy mai felhasználó által elvárt, gusztusos felülettel rendelkeznek. Az 500-as nyitóképernyőjére is el lehet már helyezni minialkalmazásokat, például a friss e-maileket vagy Facebook-bejegyzéseket jelző dobozokat, ezek azonban jóval puritánabb kivitelűek azoknál, amelyeket akár a legolcsóbb androidos készüléken is el lehet érni.

A Nokia 500-as böngészője már képes megjeleníteni a Flasht, és a telefonon van olyan videolejátszó-program is, amellyel akár a letöltött - XViD, DiVX vagy hasonló formátumú - filmek jelentős részét is le lehet játszani. Alapból van a telefonon olyan e-mail kliens, ami támogatja a push funkciót, vagyis csak akkor létesít mobilnetes kapcsolatot az üzenet letöltéséhez, ha új üzenet érkezik.

Forrás: [origo]
A Nokia 500 és a színes előlapok

A facebookos és twitteres ismerősök frissítéseinek nyomon követésére ugyancsak beépített alkalmazás ad lehetőséget: a Social nevű app az itthon megjelenő készülékeken a kissé magyartalan Közösségi nevet viseli. Az applikáció általában elég lomhán indul, ráadásul ezen a készüléken a képernyőki-használása sem túl jó: a gombjai a fél képernyőt elfoglalják álló és fekvő nézetben egyaránt, így a megosztott tartalmaknak alig marad hely.

Nagy processzor, kis képernyő

Ez részben annak is köszönhető, hogy a Nokia 500-ast csak 3,2 colos (8,1 centiméteres) képernyővel szerelték fel, amely az érintőképernyős kivitel esetében nagyjából a legkisebb olyan méret, amelyet egy átlagos ujjméretű felnőtt még használni tud. Bár a 640x360 pixeles felbontás dacára a képminősége elég jó, egy kategóriával nagyobb, 3,7 colos képernyő talán alkalmasabb lett volna - ekkora képernyője van az iPhone-nak is.

Az sms-ek, e-mailek írásához használt virtuális billentyűk ugyanis nagyon kicsik, a gépelés emiatt a szokásosnál nagyobb koncentrációt igényel, bár tapasztalataink alapján viszonylag kis hibaaránnyal is lehet dolgozni rajtuk. Egyedül az ékezetes karakterek bevitele igényel nagyon jó célzást az ujjbeggyel, ehhez ugyanis lenyomva kell tartani az adott magánhangzót, mire megjelennek a betű felett annak ékezetes változatai.

Forrás: [origo]
Nem kifejezetten rossz, de nem is túl kényelmes gépelni a Nokia 500-ason

Sokat segítene a használhatóságon, ha a készüléken nemcsak a hívásindító és megszakító billentyű, illetve egyetlen menügomb lenne, hanem egy funkció- és egy menügomb is, ekkor ugyanis nem kellene minden egyes szoftverben külön két gombot kirajzolni a kijelző aljára.

Szuper navigáció, béna applikációk

Ahogyan több más Nokiára, az 500-as modellre is eleve feltelepítik a Térképek nevű navigációs alkalmazást, amelynek nagy előnye, hogy offline módban, internetkapcsolat nélkül is használható, ha letöltjük rá wifin vagy számítógépről az adott ország térképét. A Nokia a világ legtöbb országához biztosít térképet az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, legfeljebb egzotikus országok maradnak ki a lefedettségből. A készülékről viszont csak komplikált módon, külön programként nem, csupán a beépített böngészőből lehet elérni a Google Mapset, amelyet így nem is lehet túl kényelmesen használni, pedig itthon csak ez kínál egyelőre jól működő tömegközlekedési útvonaltervezést is a fővárosban.

Nem lehet sok jót elmondani a telefonhoz elérhető applikációkról sem, például még nem lehet letölteni erre a mobilra az Angry Birds játékot, bár a gyártó szerint már dolgoznak a portoláson. A kínálat meglehetősen gyér, ráadásul az elérhető applikációk többsége olyan, mintha két kategóriával olcsóbb készülékekhez készültek volna, nem pedig egy okostelefonhoz.

Sötétben nem működik a kamera

Feltehetően a készülék árának alacsonyan tartása miatt került egy olyan olcsó, 5 megapixeles digitális kamera a Nokia 500-asba, amely sem az élességállítás szabályozását végző automatikus fókuszt, sem pedig ledes villanót nem tartalmaz, pedig ez a két segéd még egy egyszerű mobilkameránál is sok segítséget jelent.

Forrás: [origo]
Nagyon fapados a Facebook-app a telefonon

A képminőség inkább az olcsó telefonokhoz áll közel, a fotók elég zajosak, és a telefon szoftvere kicsit talán túl sokat élesít utólag a felvételeken. Videóból átlagos, 640x480 pixeles felbontásút tud rögzíteni a telefon, viszont csak másodpercenkénti 15 képkockás rátával dolgozik, ezért a felvételen látható mozgások kicsit szaggatottak lesznek, ami tesztvideónkon is látható.

Van jobb vétel

A Nokia 500-ast kártyafüggetlenül és hűség aláírása nélkül már 40-45 ezer forintért haza lehet vinni, hűségszerződéssel a mobilszolgáltatók ennél alacsonyabb áron is kínálják. Hasonló árkategóriában azonban számos androidos vetélytársa van, például a tavaly ilyenkor megjelent Motorola Defy, amely nagyobb, jobb minőségű képernyővel, jobb kamerával rendelkezik, és bár gyengébb processzor van benne, ugyanúgy teljesít, mint a Nokia 500, pedig kifutó modell.

A finn gyártó olcsó okostelefonjának legnagyobb gyengéje a szoftvere: nagyon jól látszik, hogy a Symbian már nem képes tartani a versenyt az erős riválisokkal szemben, akárhogyan próbálják is utólag felokosítani a programot a cég fejlesztői, és tolnak alá izmos hardvert, a végeredmény nem lesz elég jó. Aki még nem használt okostelefont, és legfeljebb e-mailezésre használná a mobilját, esetleg jól járhat a készülékkel, mivel legalább az akkumulátoros üzemideje elég jó, próbáink során két napot is kibírt egy töltéssel - persze nem állandó wifihasználat mellett. Komolyabb változásra az első windowsos Nokia megjelenésével számíthatunk, a Microsoft mobilszoftvere ugyanis mostanra már kezdi kiforrni magát, és bár még mindig elhanyagolható piaci részesedéssel rendelkezik, mérföldekkel fejlettebb a Symbiannél.

Operációs rendszerSymbian AnnaA Nokia koros operációs rendszere már érezhetően nem versenyképes az erős riválisokkal szemben.
Processzor1GHzHiába szerelik erős processzorral, nem tűnik szupergyors mobilnak az 500.
Képernyő3,2" kapacitív érintőképernyő, 640x360 pixel felbontásA képminőség elég jó, de a képernyő lehetne egy kicsivel nagyobb is.
Külső

Méretek: 111,3 x 53,8 x 14,1 mm
Tömeg: 93 gramm
Borítás: műanyag

Két színes hátlap is jár a meglepően könnyű mobilhoz. De minek?
HálózatHSDPA 14,4 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps
Kamera5 megapixeles állóképeket, 640x480 pixeles videót rögzít 15 fps rátávalNincs autófókusz, sem villanó a kamerán.
Zene, film, multimédia3,5 milliméteres (minijack) fülhallgatócsatlakozó, integrált rádió, videokompatibilitás: MPEG4, H.263, H.264, audio: MP3, SpMidi, AAC, AAC+, eAAC+, WMAA legtöbb ismert fájllal elboldogul.
Memória

2 gigabájt háttértár, microSD-kártyával bővíthető

Kapcsolatok

b és g szabványú wifi (WLAN), Bluetooth, aGPS-vevő, Micro-USB-csatlakozó

Ezt a telefont is standard töltővel lehet életre kelteni.
Akkumulátor1110 mAh, 5-7 óra beszélgetési idő (2G/3G), 500-450 óra készenlét (2G/3G)Az átlagosnál hangyányival jobbnak találtuk az üzemidőt.
Ár45 ezer forint kártyafüggetlenülNem drága, de kapható más okosmobil is olcsón.