Letartóztatták a Scarlett Johansson meztelen fotóját ellopó hackert

Scarlett Johansson, Crowe We Bought a Zoo
Vágólapra másolva!
A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) a héten letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy Scarlett Johansson, Lady Gaga és más hírességek mobiltelefonjaira és e-mail fiókjaiba betörve meztelen fotókat lopott el. Ha bebizonyosodik bűnössége, akár élete végéig is a rácsok mögött maradhat.
Vágólapra másolva!

A floridai Jacksonville-ben élő, 35 éves Christopher C.-t gyanúsítja az FBI a feltörések elkövetésével. Ha a bíróság mind a huszonhat vádpontban - többek közt számítógépes rendszerek jogtalan használatában és személyazonosság-tolvajlásban is - bűnösnek találja, a hatályos törvények értelmében akár 121 évnyi szabadságvesztést is kiróhat rá - számolt be blogján a biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos-cég.

A hatóságok gyanúja szerint a férfi lopta el Scarlett Johansson amerikai színésznő, nemrég az egész internetet bejárt, tükör előtt pózoló meztelen fotóját, de énekesnők, például Lady Gaga, Miley Cyrus és Christina Aquilera is áldozatául estek - az FBI szerint összesen ötven ember adatait lopta el az amerikai férfi.

A férfi rendkívül egyszerű módszert használt a hírességek jelszavainak megszerzéséhez. Az interneten rákeresett azok születési adataira, iskoláira és hasonló információkra, ezek birtokában pedig megválaszolta a jelszó-emlékeztető kérdéseket, és egyszerűen új jelszót generáltatott saját maga számára a fiókokhoz. Néhány éve hasonló módszerrel jutott hozzá egy másik adatrabló Sarah Palin, korábbi amerikai kormányzójelölt személyes adataihoz is.