Táblagépe miatt perelik az Amazont is

Jeff Bezos, Amazon.com, Kindle Fire
Vágólapra másolva!
Szabdalmi perbe fogta az Amazont egy szabadalomgyűjtő cég. Az Acacia Research szerint a novemberben piacra kerülő Kindle Fire tableten alkalmazott kattintás megoldásért és a naptárak kezelésének módjáért licencdíjat kellene fizetnie az Amazonnak.
Vágólapra másolva!

Az Acacia szerint a Kindle Fire két szabadalmát is sérti: az egyik az érintőképernyőn megjelenő ikon megérintésével elvégzett parancsadást (például egy szoftver elindítását) írja le, a másik a naptárak digitális személyi aszisztenseken való megjelenítséről szól. A beadvány szerint az új Kindle-k összesen négy szabadalmat sértenek meg, az új Kindle 3G + Wifi típusnevű készülék pedig egy ötödiket.

Az Amazon számára azért lehet kényelmetlen ez a per és a következményei, mert a Kindle Fire tabletet már így is gyártási áron dobta piacra. Az iSuppli technológiai elemzőcég szerint a tablet alkatrészei körülbelül 191 dollárjába kerül az Amazonnak, szereléssel és postázással pedig több mint kétszáz dollárra rúg ez az összeg. A különböző licencdíjak csak növelhetik a tabletes piac meghódítására elköltött összegeket.

A PaidContent.org értesülései szerint az Acacia Research több tabletgyártót beperelt már ezeknek a szabadalmaknak a megsértéséért. Bár az Acacia minden bizonnyal örülne egy ajánlatnak, Apple és a Research In Motion eddig nem próbált meg peren kívül megegyezni a céggel. A szabadalmi per várhatóan el fog húzódni, erre készülnek fel a felek is.

A szabadalmi perek a mobilgyártás és a tabletipar mindennapi ügyeivé váltak. Az Acacia-hoz hasonló, szabadalmak felvásárlásával foglalkozó cégek arra számítanak, hogy jövedelmező licencelési szerződéseket hozhatnak tető alá. Az előttük lebegő példa az NTP nevű, szabadalomgyűjtő vállalat, amely 612 millió dollárt szerzett a Blackberry telefonok gyártójától.