Megtiltják az internetes boltoknak a pipákkal való trükközést

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországaiban működő internetes áruházaknak tilos lesz azzal trükközniük, hogy vásárláskor automatikusan kipipált menüpontokkal extra költséget jelentő szolgáltatások vagy kiegészítők megrendelésére vegyék rá vevőiket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament a napokban elfogadta azt az új, e-kereskedelemre is érvényes szabályozást, amelynek értelmében az internetes áruházaknak a "vásárlás" gomb lenyomása előtt minden esetben kötelező megjeleníteniük a rendelés teljes végösszegét. Az erre vonatkozó uniós előírásokat az EU tagállamainak két éven belül kell beépíteniük nemzeti jogszabályaikba - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

A szigorúbb új előírások értelmében az e-kereskedők nem trükközhetnek például azzal, hogy a végösszeg alatt különböző extra szolgáltatásokat jelenítenek meg, amelyek felsorolása mellett automatikusan kipipálják a jelölőnégyzetet. Ezzel az óvatlan, vagy nem hozzáértő felhasználókat könnyen rávehetik olyan szolgáltatások vagy termékek megrendelésére, amelyeket azok eredetileg meg sem akartak vásárolni. Nagy számban éltek ezzel a lehetőséggel például légitársaságok, akik utazási biztosításokat értékesítettek az automatikusan kipipált opciókon keresztül

Az unión belül a jövőben az e-kereskedelmi szájtok csak olyan felületeket használhatnak, amelyen az extra szolgáltatásokat és kiegészítőket csak a vásárló adhatja hozzá kosarához, a végösszeg pedig automatikusan frissül ezek értékével. Ezek mellett az új direktíva lehetőséget biztosít a vásárlóknak arra is, hogy két héten belül eláljanak a szerződéstől.