Kötelező lesz az amerikai mobilokban a GPS

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírközlési-, és médiahatóság, az FCC 2018-tól kizárólag olyan mobiltelefonokat enged forgalomba hozni az Egyesült Államokban, amelyek műholdas navigációval is rendelkeznek. A követelmény a 911-es vészhívó szám hívóinak betájolását segíti majd elő a szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

Erről a TechCrunch technológiai blog számolt be a Courthouse News nyomán: a jogi hírportál értesülései szerint 2018-től az amerikai piacon csak GPS-szel szerelt készülékeket lehet majd árusítani.

A hatóság szerint ez az előírás a 911-es segélyhívó szám hatékonyabb használatát teszi majd lehetővé. A GPS-szel szerelt készülékek esetén ugyanis a rendőrség, a mentők vagy a tűzoltók diszpécserei pontosabb koordinátákat kapnak majd a hívó fél tartózkodási helyéről. Jelenleg csupán a mobiltelefonos adótornyokról származó információk alapján, megközelítőleg képesek behatárolni rendvédelmi szervek a hívókat.

Elemzői előrejelzések szerint hét éven belül az amerikai felhasználók 85 százaléka eleve olyan mobiltelefont használ majd, amely képes műholdas navigációra.