Kivásárolná a Sony az Ericssont a mobilcégből

Vágólapra másolva!
Kivásárolná a japán Sony a svéd Ericssont a közös vállalatból és egyedül folytatná a mobilgyártást - jelentette pénteken a Reuters.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség forrásai szerint a felek július óta tárgyalnak a szétválásáról, és várhatóan októberben döntenek az ügyben. A legfőbb kérdés az, hogy mi legyen a sorsa a vegyesvállalati formában használt Ericsson szabadalmaknak. A közös cég Ericssonhoz tartozó 50 százalékának kivásárlása 1,3 milliárd dollárba kerülhet a Sony-nak - mondják elemzők, akik szerint mindkét cégnek jót tenne a 10 éve alapított közös vállalkozás megszüntetése.

Az Ericssonnak azért érné meg a szétvállás, mert az üzlet igen rosszul megy. A vállalat 2009-ben 836 millió euró veszteséggel zárt. Tavaly ugyan 90 millió euró nyereséget ért el, a legutóbbi - az idei második negyedévről szóló - adatok szerint ismét veszteséges, így a svéd résztulajdont illetően "bármilyen árban is egyeznek meg, az csak pozitív lehet az Ericsson számára" - fogalmazott Pierre Ferragu, a Sanford Bernstein befektetési tanácsadó cég elemzője.

A Sony-nak azért érné meg a válás, mert tisztulna a profilja, a saját márka alatt folytathatná a mobilgyártást. A Walkman digitális médialejátszóval és a Cybershot digitális fényképezőgéppel "keresztezett" telefonok ugyan sikeresek voltak. A cég mégis lemaradt az olcsó készülékek területén a Nokia és a Samsung mögött. Az okostelefonok piacán pedig nem tudta felvenni a versenyt az Apple iPhone készülékeivel.