"Még a hibákat is előre begyakorolta" - milyen vezető volt Steve Jobs?

Steve Jobs, Visionary, Apple
Vágólapra másolva!
Lobbanékony természete miatt akár egy rossz ásványvíz miatt is kirúgta alkalmazottját, de csak ő volt képes biztos kézzel vezetni az Apple-t. A szerdán elhunyt Steve Jobs ösztönösen kitalálta, hogy az emberek milyen termékekre vágynak, és az ő ötlete volt az is, hogy fejlesztői a terrorista sejtekhez hasonló módszerekkel dolgozzanak, kizárva a kiszivárogtatás lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Bill Gatesszel vagy Steve Ballmerrel, a Microsoft korábbi és jelenlegi elnök-vezérigazgatóival ellentétben Steve Jobs sohasem járt Magyarországon, míg az első Apple számítógép megalkotója, Steve Wozniak többször megfordult itt, néhány évvel ezelőtt az [origo] interjút is készíthetett vele.

Emanuele Massimótól, a magyar Apple-képviselet korábbi vezetőjétől megtudtuk, hogy Jobs rendkívül keveset utazott, legfeljebb évente egy-két alkalommal látogatott el Európába, néha pedig a cég ázsiai gyártópartnereihez. Massimónak sosem volt lehetősége szemtől szemben beszélni az Apple vezetőjével, de a cég cupertinói és európai központjaiban nagyobb látogatói csoport részeként néhányszor találkozott vele. Szerinte Jobs elsősorban a termékek fejlesztésére, illetve az amerikai piacra koncentrált, hiszen még most is ott adja el a vállalat termékeinek legjavát, a cég európai képviseleteiről legfeljebb egy-két felsővezetővel lehetett napi kapcsolatban.

Forrás: AFP
Nem csak vékony, kecses berendezések fűződnek Jobs nevéhez

Massimo emlékeiben Steve Jobs előadói géniusza maradt meg a legjobban, noha a cég munkatársaként arról is tudomása volt, hogy a vezér általában heteken át készült tökéletesen felépített termékbemutatóira, amelyeket a Mac-rajongók maguk közt csak "Apple-misének" neveztek. Bár az új termékek bejelentésekor Jobs mindig spontánul viselkedett, a valóságban még a színpadon előforduló apró malőrök, például egy betű elgépelése, vagy egy ablak véletlenségből való bezárása is előre meg volt tervezve, és annak valamilyen célja is volt - magyarázta Emanuele Massimo.

Kirobbanó természet

Jobs nem szívesen hallott és fogadott el "nem" választ senkitől. Az Apple megalapításakor társa, Steve Wozniak még a HP-nál volt állásban, és mivel Jobs azt akarta, hogy barátja teljes munkaidőben a közös cégüknél dolgozzon, ezért előbb Wozniakot kezdte győzködni. Majd, mikor őt nem sikerült rábeszélnie, Wozniak barátait és családtagjait kezte piszkálni, hogy győzzék meg a felmondásról.

Forrás: AFP
Színjáték és előadás volt minden bemutató

Az alkalmazottak kirúgásában is hasonlóan szélsőséges történetek keringenek az Apple egykori vezetőjéről. Állítólag rúgott ki asszisztenst pusztán azért, mert nem a megfelelő márkájú ásványvizet vette, és küldött el alkalmazottat egy rövid liftút alatt. A Pixar társalapítója, Alvy Ray Smith pedig egy hosszú, kiabálós vita után hagyta ott az animációs stúdiót. A vita során Jobs Smith déli akcentusát gúnyolta, Smith pedig a NeXT számítógépeken élcelődött.

Hajcsár volt, a legjobb fajtából

Steve Jobs kegyetlen, vad kritikusa volt az elé hordott ötleteknek és prototípusoknak - derül ki Steven Levynek, a Wired című amerikai technológiai lap szerzőjének cikkéből. Ugyan ahogy örgedett, sokat csillapodott Jobs, de a kegyetlenségig őszinte kritika élete végéig védjegye maradt, a véleményét pedig nem csak az ötletekről mondta el, végig részt vett a termékfejlesztés folyamataiban. Az Apple-től kiszivárgott kis számú korai prototípusból látszik, hogy micsoda munkát végeztek a Jobs által hajtott mérnökök és tervezők, olyannyira eltérő a kezdeti és a végtermék: például az eBayen eladásra kínált iPhone prototípus még igencsak fapados kezelőfelülettel bír.

A vezető természetét idővel kiismerték - vagy legalább megtanulták kezelni - az alkalmazottak is. Tony Fadell, az iPod hardverének tervezője például azzal a trükkel fogadtatta el a legjobban sikerült prototípusát Jobsszal, hogy vitt magával két kevéssé sikerült dizájnt is. Miután Jobs kidühöngte magát az első két verzión, a harmadikra már rábólintott.

Forrás: AFP
Minden alkalmazott félhette Jobs haragját

Nem mindenki tudta annyira könnyen kezelni Jobsot, mint Fadell: a cég egyik alkalmazottja Heidi Roizentől, az Apple fejlesztői kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettesétől kért tanácsot a kilencvenes évek végén, hogyan úszhatja meg Jobs gyakran váltakozó elbűvölő és tajtékzó ciklusait. Roizen azt tanácsolta neki, hogy ne vegye fel a telefont, ám ez kevésnek bizonyult. Mivel az Apple vezetője csupán pár tömbnyire lakott a mérnöktől, ezért ha valami zavarta, akkor átment, és addig dörömbölt, amíg be nem engedték.

Terrorsejtek fejlesztik a termékeket az Apple-nél

Jobs a látványos termékbemutatók megszállottja volt, minden beszédére hosszasan készült, nem szerette, ha bárki ellopja a show-ját, és nem szerette a kiszivárogtatást, ez pedig nagyon különös kultúrát teremtett az Apple-en belül. A cég alkalmazottai ugyanis még egymás előtt is titkolóztak az új termékekről.

Forrás: AFP
Csak tökéletesre csiszolt termékeket szeretett kiadni

Jon Rubinstein, a cég hardvertervezésért, majd később az iPodokért felelős igazgatója terrorszervezethez hasonlította a céget: sejtekben dolgoztak, és mindenki csak annyit tudott, amennyi feltétlenül szükséges volt a munkájához. Bejelentése előtt például kevesebb mint egytucatnyi ember látta az első iPhone-t teljes valójában - írja a Romain Moisescot által szerkesztett All About Steve Jobs blog.

Hibái ellenére biztosan kormányzott

Vélt vagy valós rossz tulajdonságai ellenére Jobs nagyon sikeresen vezette a céget. Nélküle a cég termékvonalai felesleges, zavaró burjánzásnak indultak, az Apple elveszítette a fókuszát. Jobs első pillantásra meg tudta állapítani egy tervről, egy termékről, hogy jó-e, van-e jövője. Az 1984-ben bemutatott olcsó Macintosh számítógép eredetileg Jef Raskin hobbiprojektje volt, ám ahogy Jobs tudomást szerzett róla, átvette az irányítást. Ha pedig kormányhoz került, kevesekre hallgatott: nem bízott az ipari elemzőkben, nem hitt a fókuszcsoportos kutatásokban, hagyta, hogy a megérzése vezesse. "Az emberek gyakran nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik" - mondta a módszeréről.

Nem csak a termékek fejlesztésében működött közre Jobs, derül ki az egykori Apple-vezérrel jó viszonyt ápoló Walt Mossberg amerikai újságíró beszámolójából. Neki Steve Jobs például elárulta, hogy az első Apple Store-ok megnyitását egyéves előkészítő munka előzte meg, amelyben ő maga hagyott jóvá minden apró részletet, például azt, hogy mennyire legyen átlátszó az üzlet kirakata, vagy milyen fából készüljenek a bútorok.

Öltözz Steve Jobsnak-nappal emlékeznek a rajongók

Október 14-ére "Öltözz Steve Jobsnak-napot" hirdettek meg az Apple elhunyt vezetőjének tisztelői, akik úgy akarják leróni tiszteletüket Jobs emléke előtt, hogy minél több embert igyekeznek rávenni, jövő pénteken vegyen fel fekete pulóvert, kék farmert és teniszcipőt - ugyanis kizárólag ezeket a ruhadarabokat viselte az Apple vezetője az utóbbi évek termékbemutatóin.