A világ elveszített egy látnokot - reakciók az Apple társalapítójának halálhírére

Vágólapra másolva!
Ösztönző vetélytársnak, mentornak és egyben barátnak is tartották a pályatársak az Apple társalapítóját, a csütörtökre virradóra elhunyt Steve Jobsot. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg szerint az Apple egykori vezetője nem jutott volna el idáig, ha mindenki szereti, Barack Obama amerikai elnök pedig azt mondta: egy látnokot veszített el a világ a halálával.
Vágólapra másolva!

Ötvenhat éves korában meghalt Steve Jobs, az Apple társalapítója, aki nemrég mondott le a cég elnök-vezérigazgatói tisztségéről. Az Apple arcának tekintett technológiai guru régóta hasnyálmirigyrákban szenvedett. Halálhírére sorra reagáltak a világ számítástechnikai cégének vezetői, de megszólalt Barack Obama amerikai elnök és a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is. Az Apple a honlapján emlékezik meg az alapítóról.

"A világ elveszített egy látnokot"

"Igazán elszomorított, amikor tudomást szereztem Steve Jobs haláláról" - nyilatkozta Bill Gates, a Microsoft társalapítója. "Steve-vel csaknem harminc éve találkoztam először, és az életünk több mint felében kollégák, vetélytársak és barátok voltunk. A világ ritkán lát olyan embert, aki olyan mély hatást gyakorolt volna rá, mint Steve, aminek a következményeit sok elkövetkező nemzedék érezni fogja. Számunkra, akik abban a szerencsében részesülhettünk, hogy együtt dogozhattunk vele, ez őrülten nagy megtiszteltetés volt. Roppantul hiányolni fogom Steve-et" - fogalmazott Gates.

"A világ elveszített egy látnokot. És aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek a haláláról, amelyet ő talált fel" - hangzottak Barack Obama amerikai elnök megemlékező sorai.

Hasonló érzésekről beszélt a Dell társalapító-vezérigazgatója, Michael Dell, aki úgy fogalmazott: "A világ ma elveszített egy látnoki képességekkel rendelkező vezetőt, a technológiaipar elveszített egy meghatározó személyiséget, én pedig elvesztettem egy barátot és egy társalapítót. Steve Jobs örökségére emlékezni fognak az elkövetkező nemzedékek."

A világ harmadik legnagyobb PC-gyártójának minősülő kínai Lenovo vezetője, Jüan-csing Jang szerint Steve Jobs halálával a világ az egyik legnagyobb újítóját és látnokát veszítette fel. Jang fogalmazása szerint nem csupán a technológiai ipart változtatta meg, hanem az egész világot jobbá tette, csodálták kreativitását, energiáját és szenvedélyét.

"Csak most volt beindulófélben"

"Steve Jobs nagyszerű barát és megbízható tanácsadó volt" - mondta a Walt Disney vezérigazgatója, Bob Iger. "Öröksége messze túlmutat majd az általa kifejlesztett termékeken és felépített vállalkozásokon." Iger szerint Jobs eredetisége, valamint kreativitással és fantáziával áthatott elméje meghatározott egy egész korszakot . "Minden elért eredménye ellenére úgy érzi az ember, hogy csak most volt beindulófélben" - fogalmazott a Disney vezére.

A Google alapító-vezérigazgatója, Larry Page szerint Jobs "nagyszerű ember volt, hihetetlen eredményekkel és csodálatos éleselméjűséggel". Page a következőképpen kommentálta Jobs halálhírét: "Mindig úgy tűnt, hogy képes nagyon kevés szóval elmondani, mire kellett volna gondolnod, mielőtt arra gondoltál volna. Mindenek felett a felhasználói élményre összpontosított, és mindig is inspirációt jelentett a számomra."

Forrás: Apple

További képekért kattintson a fotóra!

Víziója és célja volt

"Steve, köszönöm, hogy a mentorom és a barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltoztathatja a világot" - mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója. "Nagyon különleges ember volt, és nem jutott volna el oda, ahova jutott, ha mindig mindenki szereti. Azért jutott el oda, ahová, mert víziója és célja volt.

"Könnyű megpróbálni mindenki kedvében járni, de ő kitartott az elvei mellett" - emlékezett Jobsra Carol Bartz, a Yahoo és az Autodesk volt vezérigazgatója.

A tajvani Foxconn-csoport alapítója, Terry Gou csütörtöki közleményében "iparági látnoknak", cégük igaz partnerének és nagyszerű barátnak nevezte Jobst. A Foxconn gyártja az iPhone és iPad készülékeket az Apple számára.

Einsteinhez hasonlítják

Steve Jobs halála után az amerikai politikai vezetők is részvétüket fejezték ki, akik az Apple alapítóját Thomas Edisonhoz, Thomas Jeffersonhoz és Albert Einsteinhez hasonlították.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház egykori elnöke szerint Jobs látnok volt, aki megváltoztatta mindenki életét, újító, akinek termékei millióknak okoztak örömet, és vállalkozó, aki korunk egyik legkreatívabb cégét vezette. New York polgármestere, Michael Bloomberg megemlékezésében Edisonhoz és Einsteinhez hasonlította az Apple volt vezérét, akinek halálával egy zseni távozott, és akinek gondolatai a következő generációk életét is formálják majd.

A republikánus elnökjelöltségért versenyző Mitt Romney szerint Steve Jobs ösztönzést adott az amerikai vállalkozóknak, nagyon hiányozni fog.