India piacra dobja a világ legolcsóbb táblagépét

Vágólapra másolva!
Szerdán kerül forgalomba az Aakash nevet viselő, fapados indiai táblaszámítógép, amellyel az országban tanuló gyerekek millióit akarja ellátni a helyi kormányzat. Az indiai fejlesztésű tablet csupán nyolcezer forintnak megfelelő összegbe kerül.
Vágólapra másolva!

Az Aakash, vagyis égbolt nevet viselő táblaszámítógépet egy kanadai, Datawind nevű társaság gyártja, azonban csak azért lehet ilyen olcsó, mert az indiai kormány ártámogatást alkalmaz az eszközön.

A szerdai premier napján első körben százezer eszközt adnak ki, hogy egy pilotprojekt keretében leteszteljék azok használatát a diákoknál, ezt követően azonban több millió példányt akar eljuttatni az indiai kormány a helyi tanulóknak a táblagépből.

Az Aakash fejlesztése mintegy két éven át zajlott, a Google Android szoftvert futtató eszközök összeszerelését Indiában végzik majd - számolt be a Reuters hírügynökség. Az Androidos.in című technológiai blog értesülései szerint eredetileg a táblagépet egy kínai cég gyártotta volna, de különböző problémák miatt végül egy kanadai céggel állapodott meg az indiai kormány, ezért a bevezetésre kerülő tablet másképp is néz ki a tavaly bemutatott prototípusnál.