Megkezdődött a Windows XP hanyatlása

10 éves a Windows XP, Bill Gates
Vágólapra másolva!
A Net Applications webes statisztikai cég szerint megkezdődött a Windows XP hanyatlása. Szeptember során kétszázaléknyit vesztett részesedéséből a Microsoft tízéves operációs rendszere, ám még így is a netezők fele használja.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel a kiadása után még mindig ötven és fél százalékos részesedéssel rendelkezik a Windows XP. A felhasználók azonban elkezdtek elfordulni a régi rendszertől, és egyre többen térnek át a Windows 7-re. Míg az XP részesedése két százalékkal csökkent szeptemberben, a Windows 7 1,8 százalékkal nőtt. A Microsoft legújabb rendszere ezzel a második, az internetezők közel egyharmada használja.

Az XP hanyatlása jó hír a Microsoftnak. A cég eddig is noszogatta a felhasználóit, hogy álljanak át az újabb, biztonságosabb operációs rendszerre. Kevin Turner, a cég operatív igazgatója havi, elemzőknek tartott konferenciahívásán azt mondta az XP-ről, hogy "itt az ideje, mennie kell".

A Microsoftnak még egy korábbi szoftverével kell majd megküzdenie: a felhasználók 9,1 százaléka továbbra is az óriási bukásnak számító Vistát használja. A rendszer részesedése sokkal lassabban csökken, mint az XP-é. Az elmúlt egy évben 4,7 százalékkal csökkent, hasonló tempó mellett tehát legalább két évre lesz szükség ahhoz, hogy eltűnjön.