Minden riválisát alázza az olcsó Kindle

kindle, E-book olvasó
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk az eddigi legolcsóbb e-könyv-olvasó eszközt, az új Kindle-t. Sajnos a forint gyengülése miatt jelenleg ugyanannyiba kerül, mint amennyit korábban a harmadik generációs Kindle-ért kellett fizetni, de a pénzünkért az eddig leggyorsabb és legkisebb eszközt kapjuk.
Vágólapra másolva!

Szerdán jelentett be az Amazon új e-könyv-olvasó eszközeit, melyek közül az egyszerűen Kindle-nek hívott modell a legolcsóbb. Bár a készülékből létezik egy 79 dolláros, képernyőkímélőjén reklámokat is megjelenítő változat, Magyarországra csak a reklám nélküli, 110 dolláros típusát lehet megrendelni, amelyért kiszállítással és vámmal együtt 28 ezer forintnak megfelelő dollárt kell kifizetni, viszont az [origo] által tesztelt készüléket három nappal a bejelentés után lerakták vásárlója asztalára idehaza. (Cikkünk publikálása után egy héttel az Amazon webáruház változtatott a szállítási feltételein, már nem vállalja magára a behozatal minden költségét, a termék szállítási költségére kirótt 25 százalékos vámáfát a megrendelőnek kell fizetnie, így a termék ára 36 ezer forintra emelkedett - számolt be az E-könyv-olvasó blog.)

Fél kézzel is kényelmes tartani

A legolcsóbb, sötétszürke műanyagházba szerelt Kindle legfontosabb ismertetőjele a letisztultsága. A kijelző alatt csupán öt gomb található, a kijelző felett egy Kindle felirat, és ezzel el is fogyott a néznivaló a kütyün. Elődeihez hasonlóan az Amazon legújabb digitáliskönyv-olvasóját is olyan e-tinta képernyővel szerelik fel, amely a papírhoz hasonló látványt biztosít, azaz a monitornál sokkal kevésbé fárasztja ki használójának szemét.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az Amazon nem nyúlt hozzá a dizájn bevált elemeihez, de a legújabb Kindle hiányzó billentyűzetének köszönhetően olyan könnyű, hogy félkézzel is kényelmesen lehet tartani. Mivel keresőszavakat vagy webcímeket ezen az eszközön is be kell tudni írni, a szövegbevitelt virtuális billentyűzettel oldották meg, amelynek karakterei között a képernyő alatti navigációs gombbal lehet mozogni, és egy külön gombbal lehet előhívni. Egy gombnyomással lehet aktiválni a keresés funkciót is, így a kedvenc könyvrészletünk, idézetünk megkereséséhez nem kell a menüben bolyonganunk.

Olvasásra, nem írásra való

Bár a szövegbevitel megoldott, a virtuális billentyűzet csak szükségmegoldásnak jó, arra nem alkalmas, hogy - mondjuk - leveleket írjunk a Kindle-ön. Arra a feladatra csak a Kindle Keyboard névre átkeresztelt előző generációs típus alkalmas - bár a magyar karakterek bevitele azon sem megoldott a készülék szoftverének feltörése nélkül. Még a legújabb szoftverrel felvértezett Kindle virtuális billentyűzete sem tartalmazza a magyar ő és ű betűket, így a szövegben való keresgélés is nehézkes lehet. A magyar nyelvű szövegek olvasása nem ütközik problémába, de azzal már a korábbi Kindle-ök esetében sem volt gond.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A betűméret változtatása mostantól csak a menüből választható ki, míg korábban saját gombja volt, de ez túl sok nehézséget nem okoz. Kényelmetlenebb és több kattintást igényel viszont szövegrészletek kijelölése és jegyzettel ellátása, mint a billentyűs Kindle-ökön. Az egynapos használat rövid volt ahhoz, hogy kiderítsük, valóban egy hónapig bírja-e az új Kindle akkumulátora, de az üzemidő már az első Kindle-ön is kiemelkedő volt: elég néhány hetente tölteni az eszközt, ha nem netezünk, csak olvasunk rajta. Nem fog problémát okozni az sem, hogy a készülékben csupán két gigabájt memória található, hiszen egy átlagos könyv legfeljebb néhány megabájtot foglal el, így az apró eszközön akár több száz kötetet is magunkkal vihetünk.

Szinte mindent szöveget meg tud nyitni

Bár az Amazon Kindle-je a cég saját formátumát használó könyveket tud megjeleníteni, a cég saját online szolgáltatása vagy ingyenes konverterek segítségével más, például .doc, .rtf, .html vagy .pdf formátumú köteteket is fel lehet tölteni rá. Minden egyes Kindle készülékhez jár egy olyan e-mail cím, amelyre ingyenesen küldhetünk konvertálásra szánt könyveket. Az Amazon térítésmentesen alakítja át az ide eljuttatott, másolásvédelem nélküli e-könyveket az eszköz által támogatott formátumra. A wifi-csatolóval felszerelt Kindle-ök az ide küldött anyagokat rögtön le is töltik az internetről, mihelyt csatlakoztatjuk őket a hálózathoz.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Sajátos helyzet, hogy az olvasó egyedül a legtöbb magyar online könyvesbolt által kínált másolásvédelemmel rendelkező, ePub formátumú könyvekkel nem boldogul, azt egyelőre csak jóval drágább eszközök, például a Sony Readere támogatja.

Magyar tartalom alig van rá, mégis a legnépszerűbb

Ennek ellenére az Amazon Kindle különböző típusai a legnépszerűbb e-könyv-olvasók itthon az E-könyv olvasó blog saját felmérései, illetve a fővárosi tömegközlekedési eszközökön szerzett saját benyomásaink alapján, ami rendkívül furcsa helyzetet teremt. A hazai könyvkiadók közül csupán maréknyi kínál a Kindle-ön megnyitható köteteket internetes áruházaikban, ezek azonban nélkülözik a kényelmetlen másolásvédelmet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az amerikai Amazon saját boltjában vett köteteket ezzel szemben nem lehet szabadon másolni, ám azon magyar nyelvű tartalmakat egyáltalán nem lehet vásárolni, a cég ugyanis egyelőre nem foglalkozik egy ilyen kis piac tartalmi támogatásával. Internetes könyvesboltjában viszont rengeteg ingyenes és olcsó idegen nyelvű könyvet és fizetős újságokat is el lehet érni, amelyeket a vásárlást követően azonnal letölt a készülék saját memóriájába az interneten keresztül. A magyar irodalmi alkotásra vágyóknak egyelőre be kell érniük néhány kis kiadó művei, a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes kötetei és a kalózoldalak egyre gyarapodó illegális kínálatával.