Tizenhét év tiltás után piacra kerülhet Németországban a Doom

Vágólapra másolva!
Tizenhét év tiltás után piacra kerülhet a Doom nevű lövöldözős játék Németországban. A Doomot azért tiltották be 1994-ben, mert a német médiahatóság úgy ítélte meg, az erőszakos játék káros hatással lehet a fiatalokra.
Vágólapra másolva!

Augusztus 31-én járt le az elsőszemélyű lövöldözős (FPS) stílust megalapozó Doom és Doom II játékok tiltása Németországban. Eddig a játékot, a pornográf tartalmakhoz hasonlóan, olyan üzletekben lehetett csak beszerezni, amelyek csak felnőtteket szolgáltak ki. A német médiahatóság azért enyhített a 17 éves játékra vonatkozó tiltáson, mert már csak művészi vagy tudományos érdeklődést képes kiváltani, azaz nem veszélyes a jóval újabb programokkal játszó fiatalokra. A játék egy verziója fent maradt a tiltólistán, mert az náci jelképeket is tartalmaz néhány pályáján.

A besorolás felülvizsgálatát a Bethesda Softworks, a Doom-játékokat gyártó ID Software jelenlegi tulajdonosa kérvényezte a médiahatóságnál. A cég azzal érvelt, hogy a Doom kezdetleges grafikáját jócskán meghaladták a modern játékok, így ma már sokkal kisebb hatással van a játékosokra.

A hatóság válaszában kifejtette, hogy a tiltást nem csupán a játék külleme miatt ítélték meg 1994-ben. A döntésben szerephez jutott, hogy a Doom története lövöldözéssel és véres, szadisztikus jelenetekkel van tele. A hatóság azonban azt is elismerte, hogy már a mobiltelefonok is sokkal valósághűbb grafikára képesek, mint a 17 éves játék.

Az augusztus 31-étől érvényes új besorolás szerint a Doomot és folytatását a 16 éves vagy ennél idősebb gyermekek vásárolhatják meg. Az enyhítést azzal indokolta a hatóság, hogy a Doom már csak játéktörténeti érdeklődést válthat ki, nem valószínű, hogy fiatalok fognak vele játszani.