Péntektől olcsóbb lesz a külföldi mobilhívás

Vágólapra másolva!
Péntektől olcsóbban lehet majd külföldi mobillal telefonálni az uniós tagországokban, miután az Európai Bizottság a korábbiaknál alacsonyabb plafonértékeket határozott meg a roamingtarifákra a jövő év júniusának végéig.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság mesterséges beavatkozása a külföldön való mobiltelefonálás költségeinek enyhítését célozza. Az EU által megállapított romaingtarifa-határértékeknél nem kínálhatják drágábban az európai szolgáltatók a hálózatukon zajló, külföldi felhasználók hívásait.A barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának felső határa, áfa nélkül, a kezdeményezett hívások esetében a jelenleg érvényes 39 centes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken július elsejétől.

Ugyancsak péntektől a jelenlegi 80 centről 50 centre csökken a mobilinternetes roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. Az uniós rendelet ugyanakkor nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél előzetesen máshogy nem rendelkezett.

Nem old meg minden gondot a mesterséges beavatkozás

A jövő év közepén hatályát vesztő roamingrendelet által előírt árcsökkentések sorozatában a mostani az utolsó. Tavaly nyári jelentésében az uniós végrehajtó testület elismerte, hogy - bár az árcsökkentések a szabályozott időszak erejéig átmenetileg mérsékelték a roamingdíjakat - az eddigi szabályozás nem oldotta meg a háttérben meghúzódó problémát, nevezetesen a verseny hiányát a barangoló szolgáltatások terén. Ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

Annak érdekében, hogy az európai "digitális menetrendben" kitűzött cél megvalósuljon, vagyis hogy a roaming- és a belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb szabályozási beavatkozás tűnik szükségesnek. Azt kell elérni, hogy a mobilszolgáltatók közötti verseny következtében a fogyasztók gyorsan és könnyen választhassanak a hazaihoz hasonló díjszabással dolgozó roamingszolgáltatót - olvasható a témában csütörtökön kiadott brüsszeli közleményben.

Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti a kérdés hosszú távú megoldását kínáló javaslatát, amely módosítani fogja a hanghívások, a szöveges üzenetek és a mobilinternetes szolgáltatások piacának szerkezetét.