Tömegközlekedőknek is utat mutat Budapesten a Google

Vágólapra másolva!
Szerda óta nem csak autós vagy gyalogos útvonaltervezésre képes a Google Maps, a webes térkép azt is megmutatja, hogy a főváros egyik pontjából a másikba milyen tömegközlekedési eszközökkel lehet eljutni.
Vágólapra másolva!

A Google az év elején indította el webes térképén a nagyobb hazai utakon tapasztalt torlódásokat, szerdán pedig tömegközlekedési információkkal bővítette szolgáltatásait. A Google Maps webes, és okostelefonos felületén egyaránt elérhetővé vált szerdán a Tömegközlekedés (az angol nyelvű felületen Transit) nevű réteg, amelyet a jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva lehet bekapcsolni.

Forrás: [origo]
A BKV-járatokkal való közlekedéssel is tud tervezni a Maps

Ezt követően vektoros és műholdképes nézetben is ki lehet rajzoltatni a térképre a fővárosi tömegközlekedési járatok útvonalait. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Maps képessé vált nem csak autós vagy gyalogos, de tömegközlekedésen alapuló útvonaltervezésre is. Ezt úgy lehet bekapcsolni, hogy az útvonaltervezéskor nem az autóra vagy az emberre, hanem a villamost formázó ikonra kattintunk rá.

Az új útvonaltervező figyelembe veszi az egyes járatok menetrendjét is, és mindig a lehető legoptimálisabb csatlakozást keresi ki adatbázisából - bár a menetrendi információk nem valós idejű információként jutnak el a Google-hez. A keresőcég a múlt héten küldött ki meghívót egy csütörtöki, a Budapesti Közlekedési Központtal közös sajtótájékoztatóra. Bár ezt megelőzően, már szerdán kora délután bárki számára elérhetővé vált a tömegközlekedési szolgátlatás PC-n és okostelefonon egyaránt, a társaságok csak csütörtökön közölnek hivatalosan bármit erről.