Újra kell telepíteni a Windowst egy veszélyes kártevő miatt

windows live messenger
Vágólapra másolva!
A Popureb nevű új kártevő olyan mélyen tudja elrejteni magát a Microsoft operációs rendszereiben, hogy csak úgy lehet megszabadulni tőle, ha újratelepítik az egész rendszert.
Vágólapra másolva!

Erről a vállalat egyik mérnöke, Chun Feng számolt be a cég Microsoft Malware Protection Center című, fejlesztőknek szánt blogján. Feng bejegyzése szerint a Popureb nevű, néhány napja felbukkant trójai program olyan mélyen képes beágyazni magát a Windows XP, Vista vagy 7 rendszerekbe, hogy gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani hagyományos víruskereső szoftverekkkel.

A szakember szerint ha egy számítógépre ez a kártevő feljut, akkor annak helyre kell állítani a partíciós szektorát (Master Boot Record, MBR), a háttértárnak azt az első szektorát, amely kulcsfontosságú információkat tárol az operációs rendszer betöltéséhez. Ennek elvégzésének módját a blogon ismertetik. Az MBR helyreállítása mellett a Popureb eltávolításához arra is szükség van, hogy a teljes operációs rendszert újratelepítsék, vagy egy korábbi állapotra állítsák vissza mind Windows 7, mind pedig XP és Vista esetében.