Az NMHH szerint jogellenes a T-Mobile kéretlen mobilnetje

Vágólapra másolva!
A hatóság szerint a T-Mobile okostelefonjaihoz automatikusan aktivált Net Start mobilnetcsomag, aminek havidíja nincs, ugyanakkor a forgalomért fizetni kell, jogellenes. A Telekom úgy véli, a jogszabályoknak megfelelően járt el, de a határozat nyomán felülvizsgálja az ÁSZF-et.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilatkozatában ma megjelentek szerint 2011-ben egyre több panasz érkezett a hatósághoz amiatt, hogy az okostelefont vásárló T- Mobile előfizetőknek több tízezer forintos számlájuk keletkezett, jóllehet mobilinternetre nem fizettek elő a cégnél. A szolgáltató azzal magyarázta a sokkoló számlákat, hogy minden előfizetője részére Net Start néven, külön megrendelés nélkül is biztosítja a mobilinternet szolgáltatást, amelynek ugyan havi díja nincsen, ugyanakkor a forgalmazott adatmennyiség után fizetni kell. Mivel ez a szolgáltatás az előfizetői szerződésekben, a hatóság megállapítása szerint nem megfelelően volt feltüntetve, ezért létezéséről az előfizetők csak akkor értesültek, amikor kézhez kapták többtízezres, egyes esetekben akár százezres számláikat.

A panaszok nyomán a hatóság megállapította, hogy a Magyar Telekom nem a hírközlési jogszabályoknak megfelelően járt el a Net Start csomagra vonatkozó általános szerződési feltételek megfogalmazásakor, valamint a szolgáltatásra vonatkozó szerződések megkötésekor, ezért határozatban kötelezte a Magyar Telekomot, hogy a Net Start szolgáltatását automatikusan ne aktiválja, illetve a havidíjas mobilinternet csomagok lemondásakor automatikusan ne állítsa vissza a szolgáltatást. A hatóság a Magyar Telekomot arra is felhívta, hogy előfizetői szolgáltatásokat a jövőben csak az általános szerződési feltételeivel összhangban, előfizetői szerződés alapján nyújtson, azaz külön írásos megrendelés nélkül ne aktiváljon szolgáltatást, melyért az előfizetőnek számláz. Az NMHH hivatalból vizsgálja a Telenor és a Vodafone hasonló szolgáltatásait is.

A közlemény megjelenésekor a Magyar Telekom is nyilatkozott a kérdésben, eszerint "a Magyar Telekom a mobilinternet szolgáltatás igénybe vételét elősegítendő tette ügyfelei számára automatikusan elérhetővé a határozatban említett díjcsomagot. A Telekom Általános Szerződési Feltételei - ahogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatában is szerepel - jelenleg is tartalmazzák a kérdéses adatdíjcsomagra vonatkozó feltételeket és díjakat, álláspontunk szerint a hatályos szabályozásnak megfelelően.

Figyelemmel azonban a hatóság új - jelenleg még nem jogerős - határozatában foglaltakra, felülvizsgáljuk az Általános Szerződési Feltételek vonatkozó részét, és azt úgy módosítjuk, hogy a hatósági álláspont szerint is megfeleljen az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoknak és követelményeknek."

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.